Kriblekryds-miljø i oprør: Den britiske mester i Scrabble taget i snyd

Stjernespilleren Allan Simmons er taget i snyd, og Scrabble-spillerne må erkende, at de har haft en snyder i deres midte.

Foto: DENIS CHARLET. Vidner har beskrevet, hvordan de har set Allan Simmons stikke sin hånd ned i en pose og lægge netop trukne bogstavbrikker tilbage i Scrabble-posen for at trække nye brikker. Dette er et brud på skrevne regler. (Arkivfoto) AFP PHOTO / DENIS CHARLET
Læs mere
Fold sammen

Foreningen af britiske Scrabble-spillere har udelukket stjernespilleren Allan Simmons i tre år, efter en undersøgelse fastslog, at han havde brudt gældende spilleregler. Allan Simmons var med til at etablere den nationale britiske spilleforening, han har vundet det nationale mesterskab i denne ordleg, og han har skrevet en række bøger om spillet.

Og så har Allan Simmons i en årrækket dækket spillet journalistisk for avisen The Times, men også denne position har han mistet, idet The Times har meddelt, at avisen ikke mere vil bruge ham.

Hvad var det, Allan Simmons gjorde, der har medført denne brutale behandling? Tre vidner har beskrevet, at de så ham stikke sin hånd ned i en pose og lægge netop trukne bogstavbrikker tilbage i Scrabble-posen for at trække nye brikker. Dette er et brud på skrevne regler. Elie Dangoor, der er medlem af den nationale Scrabble-forening, siger til avisen Guardian:

»Den naturlige konklusion er, at han har snydt.«.

Når straffen er så hård, er det også, fordi Allan Simmons i fire andre tilfælde var under mistanke for at have snydt.

Ifølge The Times nægter Simmons at have snydt og mener, at han ikke var bedre stillet end andre:

»Man skal huske, at på det topniveau, som vi spiller, kan spillet være meget intenst, og der er meget, der går gennem hovedet, ud over at huske de strenge korttrækningsregler, der håndhæves religiøst.« Og Simmons tilføjer: »Jeg har sagt fra starten, at ingen er hævet over mistanke, og jeg har samarbejdet fuldt ud under undersøgelsen af min adfærd.«

Ifølge Elie Dangoor har Simmons været en væsentlig aktør i spillets udvikling, og det var »en stor skuffelse«, da han er vellidt i Scrabble-miljøet:

»Vi blev nødt til at gøre noget, for ingen er større end spillet.«

Ifølge The Times planlægger Allan Simmons at koncentrere sig om »vigtigere ting i livet.« Men er der vigtigere ting i livet, synes avisen at spørge?

Allan Simmons er født i 1957 og har været formand for den nationale forening af Scrabble-spillere. Simmons har vundet det britiske mesterskab fire gange og det skotske mesterskab tre gange.

Scrabble er et brætspil, der spilles af to til fire personer. Spillet indeholder et bræt, der basalt set er en stor blank krydsogtværs-skabelon, samt en række brikker, der hver indeholder et bogstav. Formålet med spillet er, at spillerne danner ord, der hænger sammen på kryds og tværs, og som giver så mange point som muligt.

I Danmark kendes spillet også som »Kriblekryds«.

Scrabble spilles i store dele af verden, og fordelingen af bogstaver og deres point skifter fra sprog til sprog. Således giver bogstavet »C« i den danske udgave otte point, men i engelske udgaver giver det kun tre point. Dette skyldes naturligvis, at det anvendes langt mere i engelske ord end i danske. I 2010 blev en udgave af Scrabble lanceret til smartphones under navnet Wordfeud.

Dansk Scrabbleforening har siden 2012 afholdt DM i scrabble. Det seneste DM blev vundet af Christian Jain Kongsted.