Krarup: Kun kristne er rigtige danskere

Man kan godt være dansk, selv om man er jøde, men først som kristen er man en fuldbyrdet del af dansk kultur. Det siger Søren Krarup, efter at Arne Melchior i går kritiserede ham.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Arne Melchior er et gammelt vrøvlehoved, og han har fuldstændig misforstået, hvad jeg har skrevet.« Det siger sognepræst og folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, Søren Krarup, efter at Arne Melchior, tidligere medlem af Folketinget for CD, i går forlangte, at Krarup bliver ekskluderet fra folkekirken på grund af antisemitisme og lagde op til et retsligt efterspil.

Det er en sætning helt tilbage fra 1960, der er anledning til anklagerne. Dengang skrev Krarup om Georg Brandes »...på grund af sit jødiske blod var han uden pietet for og samhørighed med landets fortid« i en bog, der forsøgte at rehabillitere den danske antisemit Harald Nielsens forfatterskab.

»I virkeligheden beskylder Søren Krarup mig og min familie og mine trosfæller for alle sammen at være uden pietet og samhørighed med landets fortid«, sagde Melchior i går.

Men det afviser Søren Krarup. Citatet handler derimod om, at Georg Brandes' tilknytning til jødedommen fik ham til at afsky den danske kultur og dermed inspirerede ham til det moderne gennembrud, som Søren Krarup betragter som en »voldtægt af den danske kultur«:

»Georg Brandes erklærer, at han hader kristendommen ind til marven af sine ben. Han har som jøde været udsat for den danske kultur, og det har fået ham til at hade kristendommen og derved også den danske kultur,« siger Søren Krarup, der sætter lighedstegn mellem den danske kultur og kristendommen:

»Jeg vil overhovedet ikke bestride, at Arne Melchior er fuldt dansk, men jeg ville være meget betænkelig, hvis han skulle blive konge af dansk åndsliv, for så ville jeg mene, at han var uden forbindelse til noget helt afgørende,« siger Søren Krarup.

Betyder det, at man først er en fuldbyrdet del af den danske kultur, hvis man er kristen?

»Ja, det kan man godt sige,« siger Søren Krarup.