​Kostumerne er virkelig flotte. Det er så også det pæneste, man kan sige om Disneys nyeste satsning

​Ud over den klassiske tegnefilm »101 Dalmatinere« findes der allerede to film med Disneyskurken Cruella de Vil i hovedrollen. Har vi brug for endnu en? Ikke rigtigt

Emma Stone er god som Cruella de Vil, men man tror aldrig på hendes forvandling til ond hundehader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Disney
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Meget kan man sige om dem, der bestemmer i Hollywood, men specielt opfindsomme er de ikke.

Når man kigger på kommende biografpremierer, er der den sædvanlige bunke af prequels, sequels, remakes og reboots, der blandt andet tæller »Bond 25: No Time To Die«, »Fast & Furious 9«, den 24. film i Marvel Cinematic Universe-serien, »Black Widow«, og »The Suicide Sqaud«, hvor det vist nok er meningen, at man skal ignorere »Suicide Sqaud« fra 2016 og starte forfra.

»Det er langt hen ad vejen ganske underholdende, men »Cruella« har også problemer, der efterhånden er svære at abstrahere fra.«


En aktuel subgenre inden for disciplinen at malke et univers for alt, hvad den kan trække, er at fortælle kendte filmskurkes skabelseshistorie.

I superhelteverdenen har vi set »Joker« og »Birds of Prey«, Netflix har lavet »Ratched« om den fæle sygeplejerske fra »Gøgereden«, Mildred Ratcheds, forhistorie, og Disney har med »Maleficent« sat fokus på den onde heks fra »Tornerose«. Og nu kommer altså »Cruella«, hvor vi finder ud af, hvordan skurken fra »101 Dalmatinere« blev sådan.

God idé, knap så god udførsel

Det er ikke en dum idé, for Cruella de Vil er bestemt en af Disneys mest flamboyante og interessante skabninger. Desværre lever udførslen ikke helt op til ideen.

Vi møder den unge Estella, der som barn mister sin mor på dramatisk vis og slår sig sammen med to forældreløse knægte, der ernærer sig som lommetyve i London. Som voksen får hun foden indenfor hos den excentriske modedesigner Baronessen, som også snart bliver hendes nemesis, og så skifter filmen ellers lystigt mellem kupfilm, komedie og kriminaldrama, hvor Estella finder ud af, hvad der egentlig skete med hendes mor.

Emma Thompson er forrygende som verdens værste chef, Baronessen, der får det til at fremstå som luksus at arbejde hos nemlig.com. Fold sammen
Læs mere
Foto: Disney.

Det er langt hen ad vejen ganske underholdende, men »Cruella« har også problemer, der efterhånden er svære at abstrahere fra.

Da den unge Estella arbejder hos Baronessen, minder det ret meget om »The Devil Wears Prada«, der er indtil flere kupsekvenser, som er okay, men ikke rigtigt spektakulære, og når filmen er sjov, er den mest … halvsjov. En af Estellas venner er for eksempel tyk og spiser derfor hele tiden, hvilket vel egentlig holdt op med at være morsomt for en 10-20 år siden. Og sådan er det langt hen ad vejen.

En lang tjekliste

Værre er det, at filmen på mange måder minder om en lang tjekliste, hvor man ligesom skal huske at få forklaret alle de ting, der kendetegner Cruella de Vil.

Da der første gang er en (i øvrigt digital) dalmatinerhund på lærredet, er det lige før, der er en blinkende neonpil, der peger mod den, så vi er sikre på, at alle er med. Eller da Estella er blevet til Cruella, men endnu ikke har fået et efternavn, og en af hendes sidekicks (ham den tykke. Ha!) stjæler en bil og gør et stort nummer ud af at RÅBE, at det er en Cadillac de Ville, og Cruella siger: »de Ville. Hm. I like that«. You see what they did there? Og ikke mindst virker Estellas forvandling til den onde Cruella grundlæggende som et postulat, man aldrig rigtig tror på.

Ikke engang det med dalmatinerne giver rigtigt mening, hvis man begynder at tænke over det.

… men kostumerne er flotte

Til gengæld er det en skandale, hvis »Cruellas« kostumedesigner ikke får en Oscar næste år, for både Cruella og Baronessens outfits er i den grad en oplevelse – og det samme kan siges om Emma Thompson, der tydeligvis har en fest med at spille den overdrevent bitchy baronesse. På en måde så hun igennem det meste af filmen faktisk overskygger Cruella, hvilket måske ikke helt var meningen.

»Cruella«

Instruktør: Craig Gillespie. Medvirkende: Emma Stone, Emma Thompson, Joel Fry, Paul Walter Houser m.fl.

Varighed: 134 minutter. Premiere: 27 maj i biografer landet over samt på Disney+.