Kopi af Gundestrupkedlen dukket op i sø

En fri efterligning af Gundestrupkedlen på Nationalmuseet blev i al diskretion bragt op af Chiemsee i Bayern for næsten et år siden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På bunden af en sø i Bayern har en unavngiven svømmedykker for snart et år siden fundet et godt og vel ti kilo tungt kar af guld. Det er en fri og mindre gengivelse af Gundestrupkedlen, det keltisk-thrakiske sølvkar med reliefbilleder, som i 1891 blev fundet i Rævemorsen nær Aars i Himmerland.

Den danske sølvskat, der opbevares i oldtidsudstillingen på Nationalmuseet i København, anses for at være fremstillet i et område, der i dag er det sydøstlige Rumænien og det nordøstlige Bulgarien, og karret blev ofret i Jylland på en tør flade i naturen for ca. 2.100 år siden.

Den tyske fundhistorie er til i fredags blevet holdt hemmelig, da man - uden resultat - har gennemsøgt søen for mere guld. Guldkarret fra Chiemsee, der repræsenterer en metalværdi på omkring 100.000 euro (ca. 742.000 kr.), er i varetægt hos Archäologischen Staatssammlung i München, og sagkundskaben er ikke i tvivl om, at der er tale om et moderne arbejde.

Det kan ikke udelukkes, at der er tale om et kar fremstillet til brug ved sammenkomster blandt nazister. Det tyske kar er 50 cm i diameter og består af ti sidepaneler, der er 22 cm høje, og den samlede højde er 30 cm.

Gundestrupkedlen er af delvist forgyldt sølv, og den vejer otte kilo, har en diameter på 70 cm og en højde på 42 cm. Den består af i alt 13 reliefplader.

Den nye fundsag er til vurdering i Finansministeriet. Hvis der er tale om et skattefund, får finderen udbetalt 50 pct. af værdien, idet guldkarret fortsat tilhører delstaten Bayern. Hvis det viser sig, at der er tale om såkaldt nazi-guld fra Det Tredje Rige, er Bayern fortsat karrets ejermand, og finderen får en almindelig findeløn.

Hvis personen, der fremstillede guldudgaven af Gundestrupkedlen har set karret i virkeligheden, må det være sket i København før besættelsen, idet karret blev bragt i sikkerhed i en bunker i Nordsjælland under krigen. Eller vedkommende kan have set en kopi på det franske nationalmuseum i St.Germain-en Laye. Det eksemplar, der i dag findes på Romersk-Germansk Zentrum, museet i Mainz, har kun eksisteret siden 1960.

Foto af den nyfundne guldkedel kan ses på:

www.spiegel.de/panorama/0,1518,208442,00.html