Kontroversielt portræt af den hemmelige arkitekt bag Brexit er en fortællemæssig tour de force

Filmen »Brexit« er nu selv blevet en del af den kamp om historien og sandheden, som stadig udkæmpes i Storbritannien og Europa.

Brexit - fuldstændig barok i vælde og med uoverskuelige konsekvenser de kommende årtier. Hvem forstår egentlig til fulde samtlige bevægelige dele i denne monumentale politiske begivenhed? Muligvis ingen.

Men hvad der gik før, forstår ingen nok bedre end arkitekten bag Leave-kampagnen, Dominique Cummings. Kender du ham ikke, så fortvivl ikke, det var der ikke mange, der gjorde, før HBO med dramadokumentaren »Brexit« valgte at skildre de afgørende 150 dage op til Englands skæbnesvangre beslutning om at melde sig ud af det Europæiske fælleskab.

UKIP's Nigel Farage, spillet af Paul Ryan, bliver i »Brexit« fremstillet som en opportun klovn, der slet ikke havde den indflydelse på Brexit, som han ofte er blevet tillagt. Fold sammen
Læs mere

Manuskriptforfatterne har været på en næsten umulig opgave, men er lykkedes med at indkredse det komplekse handlingsforløb med stor bravour. Ikke bare får man en indgående indsigt i forløbet op til Brexit-afstemningen og de strategiske overvejelser, de politiske aktører gør sig, men man er også ekstremt godt underholdt undervejs. Ganske passende leverer Beethoven det dramatiske lydtapet, mens panikken breder sig i det pæne pro-Europæiske segment.

Spindoktor med tonsur

Selv om der i sagens natur optræder et sandt mylder af aktører i filmen, roterer handlingen om spindoktoren Dominique (Dom) Cummings. Han har i den virkelige verden bl.a. arbejde som politisk rådgiver for den konservative undervisningsminister, Michael Gove.

Cummings spilles af Benedict Cumberbatch, der til rollen har fået reduceret sin normalt imponerende hårpragt til noget, der bedst kan beskrives som en naturlig tonsur, altså en »måne« omkranset af kraftig hårvækst, som man ofte forbinder med pietistiske, katolske munke. Cumberbatch er forrygende som Dom, der med diabolsk politisk tæft og iskold kynisme opfinder en »helt ny politik«, hvor han smider den konventionelle visdoms fossilerede ideer om politiske afstemninger, meningsmålinger og kampagner på historiens mødding. Vi er her vidne til en ny politisk virkelighed, som et par måneder senere fandt vej over Atlanten.

Karakteren Dominic Cummings minder lidt om Cumberbatch mest kendte TV-karakter, Sherlock Holmes. Den virkelige Dom og den fiktive Sherlock har flere ting til fælles. Begge er de geniale, ensporede, men også flegmatiske og excentriske. Og begge har de en seismografisk evne til at forudsige bevægelser i menneskehavet før alle andre. Om sammenfaldet skyldes, at Cumberbatch ikke har en særlig stor rækkevidde som skuespiller, eller sammenfaldet er reelt, kan være svært at bedømme, men jeg er glad for Cumberbatch og lader tvivlen komme ham til gode.

»I England har filmen været årsag til stor uenighed. Den venstreorienterede avis The Guardian giver filmen to ud af fem stjerner - og har direkte kaldt filmen uansvarlig.«


Med en kalkulerende cocktail af Big Data, sindrige SoMe-algoritmer, demagogi og en skamløs ligefremhed får Leave-kampagnen, anført af Dom, vundet det oversete England over på sin side og, ville man normal sige - »the rest is history« - men intet er så enkelt, når vi taler Brexit og »Brexit«!

Dom og hans kampagne vælger at lytte til alle dem, der normalt ikke engagerer sig i politik; de oversete, de vrede, de uuddannede, de ikke-politiske engagerede. Alle dem, som den sejrssikre Stay-kampagne arrogant overser, og i virkeligheden mener slet ikke bør indgå i den politiske beslutningsprocess. Alle dem, der stadig tror på det nationale og føler sig sat uden for den globale økonomi, falder hurtigt for Dom’s slogan: »Take back Control«.

Rød/blå kontrovers

I England har filmen været årsag til stor uenighed. Den venstreorienterede avis The Guardian giver filmen to ud af fem stjerner og har direkte kaldt filmen uansvarlig, da de mener, »Brexit« - i en tid med stigende misinformation - blot yderligere har bidraget til polariseringen og det politiske kaos, som England har sejlet i siden afstemningen.

Den konservative avis The Telegraph (hvor bl.a. en af Leave-kampagnens profiler, Boris Johnson har været klummeskribent) giver til gengæld »Brexit« fem ud af fem stjerner, og kalder filmen om »helten« Dominic Cumming et »brilliant drama«. Historien om Brexit er tydeligvis slet ikke til ende. Og filmen indgår nu selv som en essentiel komponent i kampen om sandheden.

Filmens svage led er tidsperspektivet, der altid gør, at man qua spillefilmens kompakte natur, må reducere nuancerne i den store komplicerede fortælling. Her har man dog, som lægmand, ikke indtryk af at blive talt ned til eller få serveret en fastfood-udgave af historien om den vitale afstemning, der første til Englans farvel til EU.

»Brexit« er teknisk set en eminent film, som alle der interesser sig for politik og historie bør se, men man bør også være varsom med at lade sig forføre af den virtuose fortælling - for hvad er sandheden? Døm selv.

Brexit
Kan ses på HBO
Medvirkende: Benedict Cumberbatch, John Haffernan, Rory Kinnear, m. fl.