Kontroversiel kronik deler Norge

Den norske forfatter Jostein Gaarders kronik, hvor han lufter anti-israelske holdninger, har bragt sindene i kog. Norges befolkning er delt i holdningen til forfatterens opgør med Israel.

Der har været en heftig debat i den norske offentlighed, efter at Aftenposten den 5. august bragte en kronik af Jostein Gaarders, hvor han blandt andet skriver, at han ikke anerkender staten Israels eksistens. Hans israelske forlag Schocken Publishing House meddelte ham umiddelbart efter, at han ikke var velkommen længere.

Ifølge en meningsmåling i den landsdækkende avis Verdens Gang støtter næsten halvdelen af den norske befolkning Jostein Gaarder i hans kritik af Israel. Han udtaler til Verdens Gang, at det ikke kommer bag på ham.

»Det overrasker mig for så vidt ikke, og det stemmer godt overens med de hundredvis af mails og sms'er, jeg har fået de seneste dage. Jeg opfatter det som et klart tegn på, at kronikken af de fleste folk ikke tolkes som antisemitisk,« siger han til Aftenposten.

Jostein Gaarder får støtte fra den norske udenrigsminister Jonas Gahr Støre (Arbejderpartiet) som udtaler, at han deler Gaarders frustration over Israel okkupation af Palæstina. Men i modsætning til forfatteren anerkender han dog Israel.

»Jeg har stor respekt for Jostein Gaarder som person og intellektuel. De intellektuelle må engagere sig i denne krig, som rejser så mange moralske og etiske spørgsmål,« siger han til Verdens Gang.

Fra andre hjørner i den norske offentlighed lyder der anderledes røster. Jostein Gaarder beskyldes for ikke at forstå rækkevidden af de ord, han bruger. Ifølge Odd-Bjørn Fure, professor i historie og direktør på det norske Holocaustcenter, virker den norske forfatter hæmningsløs i sin kritik. Han ser en tendens til, at kritik af Israels fremfærd tit ender i antisemitisme.

»I dagens dystre situation er Jostein Gaarders bidrag negativt,« siger han til Aftenposten.

Den israelske ambassadør i Norge Myriam Shomrat mener, at hele affæren skader Norges omdømme, og hun frygter, at det bliver mere og mere legitimt at fremsætte ekstreme udtalelser.

Den danske forlagsdirektør og borgerlige debattør Morten Hesseldahl mener, at den diskussion, som Jostein Gaarders kronik har afstedkommet i Norge, handler om ytringsfrihed.

»Jostein Gaarder bruger sin ytringsfrihed, og det skal han jo have lov til. Personligt synes jeg, det er helt forrykt, det han siger. Men det ændrer ikke ved, at det er et synspunkt, som han fremsætter i den offentlige debat. Jeg er meget uenig med den israelske forlægger, der bekendtgjorde, at de ikke ville udgive hans bøger længere,« siger han og trækker paralleller til den danske Muhammed-sag.

»Så længe man holder sig inden for lovgivningen, så skal man have lov til at ytre sig,« siger han.

Også den danske forfatter Lars Bonnevie mener, at det er ytringsfriheden, der kommer i første række, samtidig med at Jostein Gaarder selv måtte vide, at hans holdninger ville forårsage en voldsom reaktion. Det israelske forlags respons er han dog ikke enig i:

»Det havde været storsind fra forlagets side, hvis man ikke havde smidt ham ud. Og det kan der jo godt være brug for i disse tider,« siger Lars Bonnevie.