Konservativ politiker kogte »indeni af raseri« under åbent samråd om festivaler: Vi kan ikke være det bekendt

Musikfestivaler landet over blev aflyst i sommeren 2020, og hvad den kommende sommer byder på, vides ikke.

 
En genåbning af Danmark er i gang. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: DR, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

»Når jeg sidder her og lytter til spørgsmålene og debatten – på denne fine dag – så koger jeg indeni af raseri.«

Sådan lød det for kort tid siden fra en frustreret kulturordfører, Birgitte Bergman (K), under et åbent samråd med kulturudvalget og kulturminister Joy Mogensen (S). Samrådet omhandlede overvejelserne om at afholde festivaler og andre større begivenheder i 2021.

Birgitte Bergman påpegede, at man fra politisk side ikke kan være de lange politiske processer bekendt over for festival- og eventbranchen.

»Vi bliver nødt til at få klarhed over det her,« sagde hun og understregede, at man ikke længere kan vente på politiske forhandlinger.

Kulturministeren fastslog på samrådet, at det fortsat er uvist, hvordan coronasituation i foråret og sommeren ser ud. Og derfor er det for tidligt nu at sige, om store begivenheder såsom festivaler og folkemøder kan finde sted i sommeren 2021, lød det.

Joy Mogensen gentog dog sit budskab om, at eksempelvis festivaler og andre begivenheder, hvor mange mennesker samles hen over sommeren, fortsætter med at »planlægge forsigtigt«.

»Jeg er helt opmærksom på, at dette svar på nuværende tidspunkt ikke giver fuldstændig klarhed over, hvordan og hvorledes med især de store begivenheder, da de står i en ekstraordinær vanskelig situation.«

»Hvis der er noget, vi har lært det seneste år, så er det, at jo flere mennesker vi samler, jo større risiko er der i forhold til virusspredning.«

»Vi kan ikke sige, hvad de (arrangørerne, red.) kan sundhedsmæssigt. Men vi kan give dem en form for sikkerhed i forhold til deres økonomiske, organisatoriske og kontraktmæssige planlægning,« sagde Mogensen.

Det var Kim Valentin (V), Morten Messerschmidt (DF) og Birgitte Bergman, som havde indkaldt ministeren i samråd i Kulturudvalget.

Hun var blevet bedt om at komme med sine overvejelser om for eksempel kviktest og vaccinepas. Samt om eventuel medfinansiering af de ekstra omkostninger til en sundhedsforsvarlig afvikling af sommerens begivenheder.

Flere store udenlandske festivaler har allerede aflyst sommeren 2021. Men foreløbig har kun et par mindre danske festivaler, Gutter Island og Tange Sø Festival, opgivet at gennemføre i 2021.

Roskilde Festival og Smukfest i Skanderborg – to mastodonter i Danmark – har endnu ikke opgivet.

Regeringen forventer, at et digitalt coronapas vil være klar til maj. Det digitale coronapas er en app på telefonen. Her skal man kunne fremvise, om man er vaccineret mod coronavirus. Eller for nylig har fået taget en test med et negativt svar.

I første omgang skal passet gøre det nemmere at tage på rejser, hvis et land for eksempel kræver en negativ test for at rejse ind. Men det er også forhåbningen i erhvervslivet, at passet også vil kunne bruges i forbindelse med festivaler og andre større begivenheder.

Mogensen blev kritiseret af blå blok på samrådet. Blandt andet for ikke at ville svare på spørgsmål ved at henvise til sundhedsministeren i forhold til coronarelaterede spørgsmål.

Birgitte Bergman mente, at ministeren burde kunne give større klarhed over den kommende sommer allerede nu.

»Det er en kompleks opgave at lave de her sikkerhedssetup for arrangørerne,« sagde hun.

Mogensen henviser til de drøftelser om genåbning, der pågår mellem statsminister Mette Frederiksen (S) og de øvrige partiledere.

/ritzau/