»Konkurrence er en god gulerod, når man skal øve sig«

Tre søstre på hvert sit blæseinstrument var blandt de 50 deltagere på førstedagen af Berlingskes Klassiske Musikkonkurrence. Konkurrencen fortsætter i dag.

14-årige William Alexander Rasmussen var den første til at spille for dommerne i Berlingskes klassiske musikkonkurrence 2015. Han har spillet klaver i seks år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken var endnu ikke slået syv lørdag morgen, da Per Morten Bye og hans tre døtre, Cecilie, Caroline og Liv Christine Bye Byrialsen på 14, 11 og ni år, satte sig i toget på Odense Banegård med kurs mod København. Med sig havde pigerne hver sin instrumentkasse med henholdsvis valdhorn, trompet og obo. Målet var Københavns Musikskole, der weekenden igennem lægger hus til den 44. udgave af Berlingskes Klassiske Musikkonkurrence.

Blandt de godt 100 deltagere, der hvert år deltager i konkurrencen, er det ikke usædvanligt at se flere deltagere med samme efternavn. Musik har det med at smitte, og mange søskendepar har gennem årene fulgt hinanden i konkurrencen. Men tre søstre i samme konkurrence, oven i købet alle tre på et blæseinstrument er alligevel lidt ud over det sædvanlige. De tre piger har da heller ikke musikinteressen fra fremmede. Per Morten Bye har en lang karriere som solotrompetist først i Det Kongelige Kapel og siden 2007 i Odense Symfoniorkester, hvor hans kone, Dorthe Byrialsen, er bratschist.

»Så det var ret oplagt, at jeg også skulle have muligheden for at spille et klassisk instrument,« siger Cecilie, der allerede som otteårig kastede sig over både cello og valdhorn, men endte med at vælge hornet.

»Det er et dejligt instrument, som man kan spille meget forskelligt på, og det har en virkelig god lyd,« siger hun.

En musikalsk familie

Det er tredje gang, hun deltager i Berlingskes konkurrence, hvor hun tidligere har vundet både en 2. og en 1. præmie. Derudover har hun vundet flere priser i Syddansk Musikkonkurrence, og tidligere i år kvalificerede hun sig til finalen i Øresund Solist.

»Jeg er ret meget konkurrencemenneske, og jeg synes, det er fint at have sådan en gulerod at øve sig op til. Det gør det nemmere at øve sig, når man også har et kortsigtet mål og ikke bare et langsigtet,« siger hun.

Hendes to søstre nikker bekræftende. Liv Christine har trods sine kun ni år allerede spillet obo i tre et halvt. Hun forelskede sig allerede som femårig i instrumentet og plagede sin mor, til hun fik lov. Mens Caroline først spillede violin flere år og kortvarigt forsøgte sig med trækbasun, inden hun for to år siden valgte trompeten ligesom sin far.

Musikken som fremtid

Pigerne øver normalt en time om dagen, men op til det dobbelte, hvis der er en konkurrence inden for synsvidde. Desuden spiller de alle i orkester i fritiden, Cecilie i Odense Musikskoles symfoniorkester, Caroline og Liv Christine i harmoniorkestret »Helt blæst«. Og spørger man dem, om fremtiden helst skal byde på en karriere som professionel musiker, er ingen af dem i tvivl: Det skal den.

»Musikken har givet os voksne så meget, og jeg synes også, den giver børnene meget i forhold til indlæring og til at tackle problemer,« siger Per Morten Bye.

»Det er færdigheder, man kan bruge resten af livet, uanset om man skal være musiker eller ej. Det vigtigste er, at man synes, det er sjovt at spille. Så må vi se, hvor langt talentet bærer.«

Men lige nu gælder det Berlingskes Klassiske Musikkonkurrence, hvor søstrene efter tur skal spille for de seks dommere. Caroline lægger for med Richard Strauss’ Hornkoncert. Liv Christine har øvet sig på »Gavotte« af Jean-Philippe Rameau, mens Caroline skal spille Carl Nielsens »Canto Serioso«. Godt to timer efter, at de ankom til København, er det hele overstået, og far og døtre får travlt med at pakke deres grej sammen igen. De skal skynde sig tilbage til Odense, hvor Cecilie skal til orkesterprøve.