Kongelige søstre på Strandvejen

Villaen »Hvidøre« beliggende mellem Skovshoved og Klampenborg blev i 1907 taget i brug af de kongelige søstre Dagmar og Alexandra. I dag anvendes det som kursuscenter.

Hvidøre på hjørnet af Strandvejen og Emiliekildevej fotograferet på den tid, da kejserinde Dagmar af Rusland og dronning Alexandra af England købte huset. Foto ca. 1905, Nordsjælland i gamle postkort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Denmark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blev kaldt Danmarks flotteste klunkevilla, og beliggenheden med udsigt over Sundet mellem Skovshoved og Klampenborg kunne der heller ikke indvendes noget imod. På grunden lå der indtil 1870erne en gravhøj fra bronzealderen, men den forsvandt, og i stedet opførte legationsråd Frederik Christian Bruun et rummeligt hus i to etager med tårn, kuppel og spir og med åbne søjlegange. »Hvidøre« var et navn med dybe historiske rødder på dette sted, og det kom huset også til at hedde.

Legationsråden døde i 1887, og herefter boede hans enke en snes år alene i huset – kun omgivet af det nødvendige tjenerskab. I januar 1906 blev ejendommen annonceret til salg. Landets konge, Christian IX, var død få dage tidligere, og det sammentræf fik konsekvenser. Et par af kongens døtre, Dagmar, som var enke efter den russiske zar, og Alexandra, som var dronning af England, viste nemlig interesse for huset – for at have et sted at overnatte, når de kom til landet for at besøge familien.

Med en oberst som mellemmand blev der indledt forhandlinger. De gik glat, og da huset en måned senere havde fået nye ejere, begyndte man at omtale det som et slot. Det passede sig bedre, må man forstå, og efter en gennemgribende modernisering tog de kongelige søstre Hvidøre i besiddelse i 1907. Det blev herefter kutyme, at de boede på Strandvejen en måneds tid hvert efterår, og det var ligesom at være i sommerhus.

Men så kom krigen.

Den ene søster blev isoleret i England, den anden i Rusland, og fem år senere var verden en anden. Revolutionen udslettede det meste af zarfamilien, men et engelsk krigsskib reddede enkekejserinden bort fra halvøen Krim, og de to danske kongedøtre blev genforenet. Det var i London, og der var fred i verden. Men ikke i familien, og efter bare et halvt års tid rejste den tidligere førstedame i Rusland videre til Danmark: »Hellere nummer ét på Hvidøre end nummer to på Sandringham« – og nummer ét forblev hun resten af livet.

Dagmar døde i 1928, og ti år senere omdannede medicinalvirksomheden Novo den historiske ejendom til sukkersygesanatorium. Hvidøre anvendes i dag som kursuscenter.