Kongelig operachef stopper

Sven Müller søger nye udfordringer efter otte år i huset

Operachef Sven Müller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

En af de største poster i dansk musikliv skal have ny indehaver. Sven Müller - Det kongelige Teaters operachef siden 2012 - har sagt op.

Týskeren kom til Det Kongelige Teater i 2008 som ensemblechef og souschef.

Da briten Keith Warner stoppede som operachef i februar 2012, blev Sven Müller så konstitueret på hans post.

Bestyrelsen for Det Kongelige Teater udnævnte ham fire måneder senere til fast operachef og forlængede så sent som i 2015 hans kontrakt med fire år til 2020.

»Det Kongelige Teater er en institution, som på mange måder er underlagt forskellige forpligtelser og forventninger repertoiremæssigt, fordi vi er den store nationale scene, som vi nu er,« siger Sven Müller.

»Samtidig har der gennem årene skullet ske en tilpasning af økonomien, som har stillet særlige krav til opfindsomhed og kreativitet for at få ambitioner og bevillinger til at mødes. Jeg trænger derfor nu efter godt otte år til at afprøve nye veje i min karriere«.

Det Kongelige Teaters bestyrelsesformand, Lisbeth Knudsen, beklager Sven Müllers beslutning.

»Der er et stort forventningspres på de kunstneriske chefer på Det Kongelige Teater, der lige som alt andet i samfundet er præget af krav om forandring og fornyelse.

De skal både levere den mest sublime oplevelse og det mest opfindsomme og nytænkte på scenen til vores mange gæster, de skal være stærke, motiverende og engagerende chefer for ambitiøse kunstnere og medarbejdere, de skal helst også være markante i offentligheden og sælge varen, og de skal hele tiden kunne finde nye veje til at vende hver 5-øre og få det bedste ud af de bevillinger, som vi er betroet af Folketinget,« siger hun.

»Sven Müller har været chef i en særdeles udfordrende periode af Operaens liv, og jeg ønsker ham alt det bedste fremover. Vi har et fantastisk operahus, dybt dedikerede mennesker til at give os store kunstneriske oplevelser, og vi har allerede planlagt et bredt og spændende repertoire for den kommende periode, så jeg er sikker på, at vi vil kunne tiltrække en ny spændende operachef til opgaven.«

At operachefens stop sker på hans eget initiativ, bekræftes af Det Kongelige Teaters direktør, Morten Hesseldah.

»Sven har sagt op«, siger teaterchefen til Berlingske.

»Han har følt, han skulle videre i teksten - og har jo også skullet håndtere en række besparelser i løbet af sin ansættelse«.

Operachefens opsigelse kommer muligvis i forventningen om yderligere besparelser på teatret.