Kongehusets mærkelige gemte genstande vises snart frem

Kongehusets slotte og kældre rummer lidt af det hele. En ny udstilling på Amalienborgmuseet vil vise nogle af de mest mærkelige gemte genstande for at give et sjældent indblik ind bag den officielle facade.

H.M. Dronning Margrethe i et af Kongehusets depoter. Udstillingen på Amalienborgmuseet »Fra Kongehusets gemmer« kan ses fra 22. september 2016 til og med 26. februar 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kamilla Bryndum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I min familie har vi en lille æske, der er gået i arv fra generationer.

Min oldemor fik et par fine handsker i den. Siden blev den brugt til at opmagasinere min farmors breve. Og gennem mange år gav hun mig penge i den flade, gule æske ved fødselsdage og andre højtideligheder. Så lå den der på bordet og så stadig mere gulnet og frynset ud.

Med årene har æsken fået særlig værdi for mig. Selv om den bare er lavet af pap, er den også mindet om min farmor og de dage, hvor jeg ikke skulle betale for min husholdning alene. Den lille gule æske er også mindet om hende og mig.

Sådan er der flere, der har det. Alle familier gemmer. Også dem, der har siddet på tronen og som måske har lidt mere at bevare for eftertiden end os andre. Det ved Elisabeth von Buchwald, der er Kongehusets kunsthistoriker og kurator.

»Som medlem af kongehuset har man nok en anden historisk bevidsthed. Man ved, at man er del af noget, der kan få historisk betydning. Og så har man jo plads til at gemme – og personale, der kan hjælpe med at arkivere og samle,« siger Elisabeth von Buchwald.

Under sit arbejde med at arkivere hoffets genstande er hun faldet over så mange ting, som tidens kongelige familier har gemt, at der er blevet nok til en hel udstilling.

Blandt de udstillede genstande er Kronprins Frederik og prins Joachims matrosdragter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kamilla Bryndum.

Hårlokker, silkeparasoller og flettekufferten

Idéen virkede oplagt, og nu er den blevet en realitet.

»Fra Kongehusets gemmer« er titlen, og udstillingens formål er at komme ind bag hverdagen på slottet. Kronjuvelerne er fantastiske. Ikke et ondt ord om dem. Men det anderledes, skæve og kuriøse bliver alt for sjældent vist. Og det vil vi gerne gøre noget ved,« siger Elisabeth von Buchwald.

Hun har medbragt et eksemplar på noget af det skæve til vores møde. Fra sin lædertaske finder hun en lille pose frem. Inden i det klare plast ligger en sart, håndfoldet æske af papir. Åbner man låget, viser sig flere bittesmå kuverter. Hver eneste er forsynet med et navn skrevet med blæk og sirlig skråskrift. Og mens vi bladrer dem igennem, vælter historierne frem.

»Dronning Louise (1817-1898), der var gift med Kong Christian 9., har klippet små hårlokker af sine børn og børnebørn. Louise og Kong Christian blev kaldt Europas svigerforældre, fordi deres børn endte med at gifte sig med kongelige over hele Europa,« forklarer Elisabeth von Buchwald, da hun åbner en pakke.

»Se, her er en lille lok fra Minny, som der står. Det er Prinsesse Dagmar, der blev Zarina af Rusland,« siger hun.

Hendes fingre finder frem til de næste kuverter.

»Og her er en lok fra Alix. Det er fra Prinsesse Alexandra, der blev Dronning af England, og her er en fra hendes søn, der blev kaldt Eddy. Han døde allerede som 28-årig.«

Mange af Kongehusets historisk væsentligste genstande er gennem århundreder blevet overdraget til Kongernes Samling på Rosenborg Slot og i Christian 8.s Palæ på Amalienborg, hvor de bliver udstillet i Amalienborgmuseet. Men der er også mange genstande, der bare står gemt i skabe, skuffer og kældre.

Ting, der ikke repræsenterer den største økonomiske værdi, men som er blevet gemt, og til tider glemt, og sjældent eller aldrig har været vist uden for Kongehuset.

Et eksempel er de 12 pastelfarvede silkeparasoller, som Dronning Louise pakkede ned i slutningen af 1800-tallet, og som Elisabeth von Buchwald fandt i en kasse i et af depoterne. Et andet er den flettekuffert, der altid følger Dronningen, når hun flytter fra Fredensborg Slot til Amalienborg Slot.

»Den indeholder ikke smykker, som Dronningen bruger, men arvede smykker fra 1700 og 1800-tallet. Blandt andet en masse erindringssmykker, skabt og båret til minde om en elsket ægtefælle, ven eller slægtning eller som souvenir fra en helt særlig begivenhed,« forklarer Elisabeth von Buchwald, der både udstiller kufferten og to fantastiske armbånd, der har tilhørt Napoleons kejserinde, Josephine.

Udstillingen »Fra Kongehusets gemmer« er ved at blive klargjort på Amalienborg og udstiller forskellige ting fundet i de gamle gemakker. Her gemte hårtotter fra kongelige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen.

Forskellige historier

I udstillingen vises også masser af souvenirs fra kongehusets rejser. Blandt andet et udvalg af Prins Henriks mange afrikanske masker og de modelskibe, som Frederik 9. samlede på.

»Især dronningerne har været vældig gode til at gemme og arkivere ting. Da Kong Christian 9. døde i 1906, besluttede hans seks børn at lade hjemmet stå uberørt som et minde om deres forældre. Sådan havde man et helt Torneroseslot stående frem til omkring 1950.«

»Det var et komplet kongeligt dødsbo, som først blev pakket ud, da Dronning Ingrid gik i gang med at rydde palæet. Undervejs sørgede hun for, at alt blev gemt,« fortæller Elisabeth von Buchwald, der i det hele taget har fundet mange ting, som Dronning Margrethes mor fik sat i system.

Som en samling af børnetøj, som dukkede op under restaureringen af Frederik 8.s Palæ på Amalienborg. I en aflåst skunk stod nogle støvede papæsker, der indeholdt stakke af ældre pigetøj. Alt sammen sirligt indpakket i silkepapir og med små lapper, der opremsede ejernes navne.

»Det var Dronning Ingrid, der havde samlet tøj fra sin mor, sin egen og sine tre døtres barndom,« husker Elisabeth von Buchwald, der både fandt håndsyede sommerkjoler, svenske egnsdragter og håndsyede sko.

Andre udstillede genstande har en mere dunkel historie. Det gælder møblementet fra den russiske pavillon, der engang stod i Fredensborg Slotspark. Pavillonen selv er fjernet, måske fordi den bragte for mange dårlige minder for familien på grund af den russiske revolution.

Møblerne er dog bevaret og kommer med på udstillingen på Amalienborgmuseet.

»Mange af genstandene er dukket op, når jeg har spurgt kollegerne, om de kendte til pudsige ting fra slottenes gemmer, som jeg kunne have med. Det er sjovt, når staldmesteren kommer og siger, at der står en gammel kørestol med kongekrone på nede i staldene, eller når værkstedslederen finder et bur i garagen.«

»Kørestolen viste sig at tilhøre Dronning Louise, og buret blev brugt til den kæleabe, som Dronning Alexandrine (1879 – 1952) holdt. Dronningen har endda fortalt mig, hvordan aben altid hvæsede af folk med gebis.«

Dronning Alexandrines (1879-1952) kæleabe, Monkeys, bur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kamilla Bryndum.

Vil genskabe stemningen

At dykke ned i de kongelige gemmer er at kigge ind i historien. For hver åbnet kasse er der endnu et indblik i, hvordan kongehuset har levet gennem hundreder af år. Ifølge Elisabeth von Buchwald bemærker man tydeligt, at både hjælpemidlerne og personaleantallet ved hoffet har ændret sig.

»Tiderne var anderledes, der var en del mere personale, men alt var også på mange båder mere besværligt. Blandt andet var der ikke rindende vand, så man måtte bære natpotter og servanter og badekar frem og tilbage til værelserne«, siger Elisabeth von Buchwald, der har fået hjælp til at arrangere de mere end 2.000 genstande, som skal vises på udstillingen.

Hun vil nemlig ikke bare lave en normal udstilling. I stedet vil hun genskabe den stemning, som hun synes, der findes på mange af kongehusets depoter. Med det formål har hun allieret sig med Shane Bronx, der især er kendt som vært for børne-udsendelsen Shanes Verden på DR.

»Han har lige det, jeg har brug for. Han er kreativ, har visuel sans og så elsker han gamle æsker lige så meget som jeg. Han kan knække det hele, så det bliver mere magisk«, griner Elisabeth von Buchwald.

Vi forlader kontoret med de mange kasser og bevæger os over gårdspladsen mod Amalienborgmuseet.

I gallasalen står netop Shane Bronx sammen med en række andre af museets ansatte. Ved hjælp af en stige forsøger de at komme op og blænde den store lysekrone, der hænger i det højloftede rum.

Shane Bronx og Elisabeth von Buchwald vil ikke have, at lokalerne minder for meget om et museum. Det skal snarere være et gråt og mystisk sted, hvor tingene er samlet og ordnet i bunker og rækker. Smykker i et rum. Møbler i et andet. Porcelæn i et helt tredje.

»Og der skal være stabler af porcelæn. Det har jeg lovet Dronningen«, siger Elisabeth von Buchwald.

Udover at tildække lysekronerne skal de blænde alle vinduer på Amalienborgmuseets første etage, så der bliver mørkt og dunkelt i de højloftede rum. Til sidst skal de gyldne lofter tones ned, så de besøgende ser mest på udstillingen, ikke lokalerne.

»Mange af os kender nok det der med at gemme en skåret kop eller et smykke, vi ikke går med. Men her er så mange fantastiske ting, der hver især har haft deres egen værdi. Og som der vil være en masse genkendelighed i for de ældre gæster, der besøger os«, siger Elisabeth von Buchwald, inden hun tøvende tilføjer, at genstandene selvfølgelig nok er forstørret lidt op i Kongehusets samlinger– og at mange i øvrigt er forsynet med et monogram eller kongekrone.

»Det er så taknemmeligt at gå i gang med det her, for der er gemt så meget. Og det er vigtigt at få vist tingene og få fortalt deres historier«.

Udstillingen »Fra Kongehusets gemmer« kan ses i Christian 8.s Palæ fra 22. september 2016 til og med 26. februar 2017.