Komponisten og dirigenten Pierre Boulez død, 90 år

Boulez blev anset for at være en radikal fornyer og betydelig repræsentant for avantgarden i klassisk musik.

Pierre Boulez Fold sammen
Læs mere
Foto: ROLF HAID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den franske komponist, dirigent, pianist og forfatter Pierre Boulez, der var en af de vigtigste og mest omstridte skikkelser på den klassiske musikscene, er død, oplyste hans kontor i Paris onsdag. Boulez blev 90 år.

Boulez blev anset for at være en radikal fornyer og blev anset for at være en af de betydeligste repræsentanter for avantgarden i den samtidige klassiske musik.

Han døde tirsdag aften i Baden-Baden i Tyskland. Boulez, som i længere tid havde haft problemer med sit helbred, boede sammen med sin familie i kendte tyske kurby.

I sin selvforståelse var Boulez først og fremmest komponist, men han var også berømt for sin fortolkningskunst og sine præcise orkestreringer. Desuden var han kulturmanager, musikfilosof, underviser og stifter af Forskningsinstituttet for Akustik og Musik i Paris (IRCAM).

Hans repertoire strakte sig fra klassisk og over mikrotonal musik med computer til koncerter med Bruce Springsteen eller Frank Zappa

Boulez, som var søn af en stålfabrikant fra Montbrison, blev født den 26. marts 1925.

Han udviklede Arnold Schönbergs 12-tone musik til en ny musikart. Et af hans vigtigste elektroniske værker er Répons, for orkester og elektronik.

Fra 1950'erne eksperimenterede Boulez med aleatorisk musik og havde kontakt med komponisten John Cage, som var interesseret i det samme.

Boulez reviderede ofte sine egne værker, og nogle af dem har været genstand for gentagne forandringer.

Pierre Boulez blev som dirigent bemærket for opførelser af komponister som Claude Debussy, Gustav Mahler, Arnold Schönberg, Igor Stravinskij og Béla Bartók.

Han nåede at være musikalsk leder for New York-filharmonikerne og for BBC Symphony Orchestra i London.

/ritzau/AFP