Komponisten bag Inspector Morse er død

Nekrolog. Barrington Pheloung, ophavsmand til adskillige film- og TV-melodier, er død, 65 år, skriver BBC.

Barrington Pheloung stod bag adskillige film og Tv-temaer. (Photo by Claire Greenway/Getty Images) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claire Greenway

Hvis hans navn ikke umiddelbart får klokker til at ringe, så gør i det mindste en af hans kompositioner, når dens indledende »di-di-di«. begynder. Pheloung var manden bag en af verdens mest hørte start-melodier på en TV-serie, underlægningsmusikken til »Inspector Morse«, der skønnes at være set af over 500 millioner mennesker verden over.

De 33 episoder af serien, som begyndte i 1987 og fortsatte frem til starten af dette årtusind, regnes for en af de højest elskede – og bedste – krimiserier, TV-alderen har skabt. Historierne, der bygger på forfatteren Colin Dexters bøger om den midaldrende, alkoholiserede, desillusionerede, kvindeglade og superskarpe chief inspector Morse, har gjort universitetsbyen Oxford til et endnu større turistmål, end den var i forvejen.

Barrington Pheloung var født i New South Wales, Australien. Han begyndte allerede som femårig at spille guitar og flyttede i sine teenageår til England for at studere på Royal College of Music. Egentlig komponerede han balletmusik, men skrev også underlægningsmusik til TV.

Koden til Morse

Da Morse-krimierne i 1987 skulle omsættes til skærmen, blev Pheloung hyret til at skabe titelmelodien. Komponisten var, har han fortalt, fascineret af Colin Dexters kryds og tværs-elskende krimihelt, som i bøgerne også dyrker klassisk musik. Derfor skulle kompositionen have et klassisk og »gådefuldt« snit.

Løsningen var både enkel og genial. Morse-temaet bygger på de prikker og streger, som i Morse-alfabetet skaber ordet MORSE. Voila, et smukt og genkendeligt tema var skabt.

Barrington Pheloung stod bag musik til andre film og TV-serier, herunder de to Morse-opfølgere, »Lewis« og »Endeavour« (Unge Morse). Han modtog adskillige priser for sine kompositioner. Pheloung efterlader sig foruden hustruen Heather, fire børn.

Et af de små drillerier i TV-serien er, at man i hvert afsnit får et lille glimt af forfatteren Colin Dexter. Barrington Pheloung er også med. I det allersidste afsnit, »The Remorsefull Dead«, optræder komponisten i en kort sekvens – som dirigent.