Kompasnålen peger på konflikt

En voldsom debat om »Det Gyldne Kompas« og dens litterære forlæg raser i kirkelige kredse.

Filmen »Det Gyldne Kompas«, der bygger på en trilogi af forfatteren Philip Pullman har – forventeligt – skabt debat i kirkelige kredse.

Den amerikanske interessegruppe Den Katolske Liga opfordrer til boykot af filmen og Philip Pullmanns bøger, hvis mål ifølge gruppen er at »kritisere kristendommen og promovere ateisme«. Og i Danmark siger Den Katolske Kirkes informationschef Iben Thranholm til Kristeligt Dagblad, at fantasyfilm som »Det Gyldne Kompas« hjenevasker børn med okkultisme og ateisme.

Filmskaberne har ellers på forhånd udglattet eller fjernet de mest kontroversielle elementer i Pullmans bøger. Hvor »skurkene« i Pullmans bøger, det såkaldte Magistrat, eksempelvis kan læses som en ekstrem afart af katolisicmen, repræsenterer de i filmen, med instruktøren Chris Weirz’ ord, blot »alle dogmatiske organisationer«.

Den Katolske Liga mener imidlertid, at selvom filmen i sig selv måske ikke er så problematisk, vil den føre til, at mange unge læser Pullmans bøger, og dermed får et skadeligt syn på religion.

Mere moderate kristne grupper i USA og Storbritannien ser imidlertid »Det Gyldne Kompas« som et godt indspark i den generelle debat om moral og menneskets formål i verden, skriver The Times. Og Nicole Kidman, der selv er katolik og spiller en af hovedrollerne i filmen, har over for magasinet Entertainment Weekly forsvaret projektet.

Også religionskritikere blander sig i debatten. Den britiske interessegruppe The National Secular Society mener således, at filmskaberne i deres angst for at skabe kontroverser har »revet selve hjertet ud« af bøgerne.