Kommentar: Den klassiske, den empatiske og den helt uforudsigelige

Med valget af de tre værter til Eurovision 2014 signalerer DR både sikkerhed og tiltrængt fornyelse. Målet synes at være, at gøre dette års udgave af Det Europæiske Grand Prix mere seriøs som sangkonkurrence, men også at skabe en fest og sætte følelserne i spil.

Værterne på årets Eurovision Song Contest bliver afsløret: Nikolaj Koppel (tv), Lise Rønne og Pilou Asbæk (th) skal sammen sige "Good Evening Europe" i maj ved Eurovision Song Contest i København (Melodi Grand Prix). Tirsdag 4. februar 2014, Odd Fellow Palæet, København K. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konfetti-kanonerne bragede, champagnen var lagt på køl og EBU's pompøse kendingsmelodi bragede ud af højttalerne i Odd Fellow Palæet i København, da DR afslørede navnene på det tre værter, der til maj skal lede slaget, når Danmark skal afholde årets Europæiske Melodi Grand Prix, Eurovision 2014.

Og der er da også god grund til allerede nu at tage en smule hul på festlighederne, for med valget af Lise Rønne, Nikolaj Koppel og Pilou Asbæk som dem, der skal guide de 170 millioner seere, der forventes at ville følge den internationale musikkonkurrence, gennem både semifinaler og finale, signalerer DR både sikkerhed og tiltrængt fornyelse. Sikkerheden kommer med Lise Rønne og Nikolaj Koppel, der med deres værtserfaring fra en lang række store produktioner i DR-regi er dem, der kan holde hovedet koldt, når det brænder på og med deres naturlige og nærværende udstråling formår at skabe ro og balance i tingene.

Nikolaj Koppel er den klassiske vært med overblikket, mens Lise Rønne med sin naturlige empati kan bringe de følelser i spil, som Grand Prix-chef Jan Lagermand Lundme allerede for længe siden har bekendtgjort skal være en hjørnesten i dettes års afvikling. Og så er der jokeren - skuespilleren Pilou Asbæk, hvis rolle endnu ikke er defineret, men som alene i kraft af sin faglige dygtighed og personlige charme, nærmest ikke kan blive andet end et hit. Der er i hvert fald ikke meget Dr. Død og Tandfeen, som værtsparret Søren Pilmark og Natasja Crone, lidet flatterende blev døbt, da DR sidst stod for det internationale show i 2001, over den nye værtstrio.

Sagen er da også, at tiden er en anden og showet i år med garanti ikke bliver afviklet med små ordrim mellem sangene. Det er tydeligt, at DR har lagt en strategi, hvor man nok ønsker at skabe en kæmpe fest, men også ønsker at tage sangkonkurrencen mere seriøst og vil forsøge at sætte følelserne i spil hos såvel seere som publikum. Noget som Jan Lagermand Lundme og også Lise Rønne har været virkelig dygtige til eksempelvis med afviklingen af X-Factor, hvor man med små menneskelige og personlige historier om deltagerne, har været med til at skabe nærvær og kalde smilet frem hos seerne.

Med Eurovision 2014 kommer vi garanteret til at se nogle af de samme virkemidler, som vi kender dem af andre talent-shows på tv blive taget i brug, og det er svært at se nogle bedre valg til at føre den linje ud i livet end de valgte værter. Spørgsmålet er så, hvor meget dansk der bliver over showet. Man fornemmer, at DR gerne vil gøre op med de postkort-agtige indslag, som værtslandet traditionelt set har proppet ind mellem hver enkel optræden som en form for turist-reklame, men hvad der så kommer i stedet, og om det er noget, der formår at sælge København og Danmark som rejsedestination, skal være usagt. Det kan man nu også sagtens være foruden, og når Grand Prix nu i alt for mange år har levet på et levn af dårlig smag og et kitch-agtigt glansbillede af virkeligheden, så kan man håbe, at DR virkelig formår at bringe lidt nyt liv ind i konceptet. De enkelte landes indslag vil sikkert stadig indeholde lige dele tåkrummende gøgl og opstyltet patos, men rammerne kan man i det mindste gøre noget ved. DR virker til at have ambitionerne - spørgsmålet er om de også er i stand til at gøre tanke til handling.

TV: Sådan så det ud, da værterne blev afsløret:

Er du på mobilsitet, da klik her.