Komikers »dildosnak« ved award-show møder kritik: »Det er en fælde, når voksne prøver at gøre sig sjove på unges præmisser«

Lørdag fandt Guldtuben sted – en prisuddeling, hvor landets bedste youtubere blev hyldet. Arrangementet vidner om, at der findes en kløft mellem generationernes opfattelse af humor.

»Det kræver noget af børn at have en så skarp indsigt i ironisk humor,« siger Jonas Ravn, som er projektleder hos Center for Digital Pædagogik, om Anders Matthesens optræden til prisuddelingen Guldtuben, hvor komikeren grillede flere af de danske YouTube-stjerner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

En granvoksen mand med stort fuldskæg, bagvendt kasket og guldkæde trådte lørdag op på scenen under prisuddelingen Guldtuben for at roaste – en slags hyldesttale, hvor man gør nar ad en person på en måde, som er kærligt ment – flere af de youtubere, som mange børn og unge troligt følger.

Det var Anders Matthesen, som youtuberen Jannik Rundholdt, der uddelte verbale øretæver til de unge mennesker.

»Jeg elsker dine beauty-videoer, ligesom det der Xzibit Pimp My Ride. Man tager et totalt vrag og gør det til noget, man måske gider tage en tur i,« sagde Anders Matthesen om youtuberen Julia Sofia Astrup, der var en af de syv personer, der fik et kærligt klask af komikeren.

Matthesens optræden er blevet kritiseret på de sociale medier, hvor flere mener, at han er gået over grænsen, fordi hans optræden var spækket med hårdt sprogbrug, sexreferencer og hån. Blogger og youtuber Fie Laursen har bl.a. sagt til BT, at »det var et lidt mærkeligt indslag til et børnearrangement.«

Kritiske røster synes ikke, at dildosnak hører hjemme i et award-show, hvor der blandt publikum er børn i seksårsalderen.

Nathalie Larsen, som er digital chef hos LeadAgency, mener, at Anders Matthesens roast og Guldtuben var et mismatch:

»Det er begrænset, hvor meget der bliver smilet og grinet og klappet i salen. Reaktionerne er lavmælte sammenlignet med Zulu Awards, hvor det vækker stor genklang blandt publikum, når der er nogen, der bliver ’disset’,« siger hun og tilføjer:

»Det kommer til at fremstå som den klassiker på nettet med voksne, der prøver at lave ungdomsjokes. Han prøver at adoptere et format, som unge bruger; han klæder sig ud som youtuber og griller andre youtubere. Det er lidt en fælde, når en voksen prøver at gøre sig sjov på de unges præmisser. Og det falder til jorden, fordi han ikke udfører det så godt, som unge selv udfører det,« siger hun.

Nathalie Larsen mener ikke, at det er det hårde sprogbrug, der gjorde, at Anders Matthesens optræden ikke skabte jubelråb. De unge er, ifølge Nathalie Larsen, vant til at høre det, der er værre:

»Det misforståede er, at man som voksen mand prøver at være som en youtuber. Den jargon og det sprog, der er i YouTube-verdenen, kan ikke bare imiteres af en voksen og være sjovt,« siger hun.

Jonas Ravn, som er projektleder ved Center for Digital Pædagogik, og som beskæftiger sig med børns brug af sociale medier, mener ligesom Nathalie Larsen, at Anders Mathessen forsøger at gøre sig sjov på YouTube-generationens præmisser:

»Mange oplever, at der er en kløft mellem voksne og unge, når det kommer til YouTube. Voksne forstår ikke fascinationen af youtubere og bloggere, og en måde at bearbejde det på er at gøre grin med det. Det skaber ikke noget godt. Det ville være bedre, hvis voksne begyndte at vise forståelse,« siger Jonas Ravn.

Jonas Ravn påpeger, at der er mange børn og unge, der kender til roast-fænomenet, men han forklarer, at de kan have svært ved at forstå den humor, som hører sig til, når man roaster andre.

»Det kræver noget af børn at have en så skarp indsigt i ironisk humor,« siger han.

Ifølge Jonas Ravn var en stor del af forvirringen om Anders Matthesens optræden også skabt af, at der er flere af de unge, der ikke ved, hvem han er.

»Var det en, de kendte, der kom frem og gav sig til at roaste youtuberne, havde det været humor på et andet niveau for publikum,« siger han.