Komikere lavede sjov med overgreb: »Tillykke - I har nu ikke længere brug for at lade, som om I er tiltrukket af Harvey Weinstein!«

Gennem mange år var det udelukkende standupkomikere, der italesatte Hollywoods offentlige hemmelighed om filmproducenten Harvey Weinsteins seksuelle overgreb. Hvordan får man folket til at grine, nu da nye beretninger om overgreb dukker op time for time?

Den Emmy-belønnede TV-vært Samantha Bee er den, der i dag høster den største ros for sine Weinstein-jokes. Men en af hendes jokes i showet »Full Frontal« var samtidig adresseret til resten af verdens mænd. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANNY MOLOSHOK

I 20 år har USAs standupkomikere og aftenshowværter joket om Harvey Weinstein, den magtfulde, allestedsnærværende filmproducent, der er blevet fyret fra sit eget filmselskab efter afsløringer af årelange misbrug af kvinder i filmbranchen. Nu stikker grinene i halsen, efterhånden som det afdækkes, hvilke konsekvenser Harvey Weinsteins overgreb har haft.

Selv ved Oscar-uddelingen har Harvey Weinstein været emnet for en »uskyldig« joke, og set i bagklogskabens klare lys må flere end én kvinde i salen i 2012 have kæmpet med følelserne, da oscarværten, Seth MacFarlane, gratulerede de nominerede til årets bedste kvindelige birolleskuespiller:

»Tillykke - I har nu ikke længere brug for at lade som om, at I er tiltrukket af Harvey Weinstein!«

Komikeren forklarede i går til The New Yorker, at joken faktisk havde været hans måde at protestere mod Weinsteins forsøg på at presse Seth MacFarlanes kollega, Jessica Barth, til sex.

Jane Krakowski, der spiller den forfængelige og opmærksomhedssøgende karakter Jenna Maroney i komedieserien »30 Rock«, havde i 2012-sæsonen en joke, der angiveligt skulle have været inspireret af de daværende rygter om Harvey Weinstein.

»Jeg er ikke bange for nogen i showbusiness - jeg har afvist Harvey Weinstein ikke mindre end tre gange... Ud af fem.«

Buzzfeed News har samlet ovenstående jokes i en video:

Lige nu virker tidligere tiders Weinstein-jokes som en måde at bearbejde Hollywoods offentlige hemmelighed på uden samtidig at risikere sagsanlæg.  

TV-serien »Entourage« har ligefrem haft en Weinstein-lignende karakter, en ondskabsfuld og magtmisbrugende Hollywood-direktør med navnet »Harvey Weingaard«, der konstant truer sine omgivelser med, at de aldrig vil få arbejde i filmbyen igen.

Ifølge skuespilleren Kevin Connolly, der optræder i »Entourage«, blev han engang passet op til en fest af den virkelige Weinstein, der var alt andet end tilfreds med portrætteringen.

»Harvey Weinstein bad mig fortælle showets producere, at de var døde,« har Kevin Connolly udtalt til branchebladet The Hollywood Reporter:

»Hvis mit navn nogensinde bliver nævnt igen, er de døde.«

Mødet og truslen blev i stedet en del af handlingen i »Entourage«. Angiveligt ringede Harvey Weinstein efterfølgende lidt overraskende til en af producerne for at fortælle, at han kunne lide episoden med konfrontationen.

Efter at The New York Times sidste torsdag kunne afsløre, at Harvey Weinstein over tre årtier har indgået forlig med kvinder, der har anklaget ham for sexchikane og »uønsket seksuel kontakt«, er tonen i de mange jokes blevet en anden. Flere af de store talkshows, der gik i luften fredag, nåede dog ikke at italesætte Weinstein-sagen på andre måder end med en forbipasserende replik.

Den populære John Oliver blev den første talkshowvært, der gjorde grin med Weinsteins forsøg på at bortforklare sig, herunder at Weinstein har forklaret, at han blev voksen i 60erne og 70erne, »hvor reglerne var anderledes, men at han siden har lært, at det ikke en tilstrækkelig undskyldning«.

»Nej, du har ret. Det er ikke en undskyldning, og det kunne heller ikke undskyldes i 1960erne, at en kvinde blev tvunget til at se på en penis. Dette er jo ikke lige som om, at det først blev opdaget af videnskaben i 1998, (at det var noget kvinder ikke brød sig om, red.),« sagde John Oliver.

Harvey Weinstein-sagen har også en politisk dimension, idet Weinstein gennem mange år har støttet Demokraterne og ydet bidrag til Hillary Clintons præsidentkampagne - Hillary Clinton har nu fordømt Harvey Weinsteins handlinger, og partiet har lovet at sende bidragene videre til organisationer, der hjælper kvinder.

Talkshowværten Jimmy Kimmel kom netop ind på forholdet mellem Harvey Weinstein og Demokraterne, og han fik samtidig leveret en sviner til præsident Donald Trump, idet Kimmel fremlagde en Twitter-udveksling, han havde haft med den amerikanske præsidents søn, Donald Trump Jr.

Sidstnævnte udfordrede Jimmy Kimmel til at lave en joke om Harvey Weinstein, idet han dermed insinuerede, at Kimmel som tilhænger af Demokraterne ikke ville lave jokes om Harvey Weinstein, fordi denne har støttet partiet med penge.

Den agenda vendte Jimmy Kimmel i luften med følgende ordlyd:

»Folk påpeger, at Harvey Weinstein var en Clinton-støtte, og jeg forsvarer ikke Hillary Clinton her. Det er jo et faktum, at hun adskillige gange har taget penge fra mænd beskyldt for sexchikane - og ikke bare fra en, men fra to af dem: Harvey Weinstein og Donald Trump, som bidrog til Hillarys kampagne i 2008,« sagde Jimmy Kimmel.

Den satire, der er blevet mødt med den største ros, kommer dog fra Hollywood-komikeren Samantha Bee, der siden 2015 har kommenteret i sit eget satireshow »Full Frontal«. Hun benyttede Weinstein-sagen til at levere en ætsende satirisk tirade mod mænd med tilbøjelighed til at trække sjoveren fem på upassende steder.

»Som Hollywood-direktør har jeg egentlig fundet det ret nemt ikke at onanere foran mine medarbejdere. Hver morgen står jeg op, tager tøj på og kører med metroen til arbejde uden at onanere foran nogen. Så næste gang, du føler trang til at onanere, så spørg dig selv: Står jeg foran en medarbejder eller en kollega? Hvis svaret er ja, så lad være,« sagde Samantha Bee.

Herefter tilføjede hun en bemærkning, som måske vil komme bag på mange mænd.

»Din pik er grim. Ingen har lyst til at se på din pik i nogen som helst sammenhæng. Selv den mest heteroseksuelle, mest liderlige kvinde, der elsker dig allermest, håber, at du kan få den ind i hende, uden at hun skal kigge på den.«

Uden for humorens verden rapporterer flere medier fredag, at amerikansk og engelsk politi i øjeblikket genundersøger forlydender om seksuelle overgreb, som Harvey Weinstein har været involveret i. Dette er der ingen, der indtil videre har lavet jokes om.