Komiker skaber tvivl om radiokanals planer: De ringede til mig to døgn før deadline

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Sebastian Dorset afviser, at han har givet tilsagn om at være vært på et program hos Radio Loud hver fredag aften. For det passer ikke så godt sammen med komikerens standupkalender. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

God torsdag morgen og velkommen til et overblik over endnu en dag, som forhåbentlig bliver mindre forudsigelig, end man forsøger at gøre den.

I dag er dagen, hvor en af nyere tids største danske svindelsager kommer for retten. Den forhenværende sagsbehandler Britta Nielsen står tiltalt for at have stjålet 117 millioner kroner fra de offentlige kasser.

Dagen i dag kan dog sikkert også blive dagen, hvor vi fortsat diskuterer, hvad det lige var, der skete, da Radio Loud vandt DAB-udbuddet over Radio24syv. Og om politiet skal have lov til benytte ansigtsgenkendelsesteknologi, eller om der er tale om uhensigtsmæssig overvågning af et samfunds borgere. Og netop her lægger vi ud.

Peter Skaarup (DF) og Inger Støjberg (V) bakker begge op om politiets ønske om at kunne anvende ansigtsgenkendelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

1) V og DF vil give politiet lov til at benytte ansigtsgenkendelse

Chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi siger i et interview til Berlingske, at politiet gerne vil have lov til at bruge de omdiskuterede ansigtsgenkendelsessystemer over for borgerne, og at teknologien vil give politiet »en kæmpe fordel«.

Der er kort fortalt tale om softwaresystemer, som er i stand til at genkende kriminelle alene på deres ansigter eller andre personlige træk. En teknik, som ifølge politiet kan være et effektivt redskab til at opklare forbrydelser hurtigere.

Venstre og Dansk Folkeparti meddeler, at de er positive over for tanken. Retsordfører Peter Skaarup fra DF mener sågar, at Omar El-Hussein måske kunne have været stoppet langt hurtigere, såfremt politiet havde rådet over teknologien.

»Vi så under terrorhandlingerne i 2015, at rigtig mange betjente i mange timer ledte efter Omar El-Hussein. Havde man haft ansigtsgenkendelse, havde man vundet uvurderlig tid i forhold til måske at stoppe ham, inden han ramte synagogen,« siger DF-retsordføreren til Berlingske.

Partierne i rød blok er imidlertid skeptiske over for ideen.

Radio Loud vil satse på satire i form af unge talenter. På Radio24syv gik Kirsten Birgit sin sejrsgang. Om Radio Loud får komikeren Sebastian Dorset om bord, er dog endnu uvist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup/Sarah Christine Nørgaard.

2) Undren over Radio Louds koncept – selv fra kanalens egen profil

Dønningerne har stadig ikke lagt sig oven på Radio Louds overraskende sejr i udbuddet om den nye DAB-kanal, som af mange blev set som skræddersyet til Radio24syv.

Raseriet på sociale medier og blandt kommentatorer blev ikke mindre, efter at Radio- og TV-nævnets rapport om udbuddet onsdag eftermiddag blev offentliggjort.

Her kunne man blandt andet se, at det i høj grad var økonomien, som fældede Radio24syv, og at den populære kanal ingen point har fået for otte års meritter. Ej heller radiokanalens store succes på satireområdet gav fordele, idet nævnet tildelte Radio Loud lige så mange point for deres satireplan.

Det er ellers ikke, fordi der er blevet brugt lang tid på at udvikle konceptet for Radio Louds satire, afslører manden, der ifølge kanalens udbudsmateriale er udset til at have ansvaret for satiren på radioen.

Hvor lang tid har I brugt på at udvikle satiredelen, bliver komikeren Sebastian Dorset spurgt i et interview med Berlingske.

»Meget kort tid for mit vedkommende, eftersom de ringede til mig to døgn før, materialet skulle afleveres,« lyder svaret fra Dorset, der samtidig afviser at have givet tilsagn om, at han skal være vært på et program hver fredag mellem klokken 20 og 21, hvilket fremgår af Radio Louds materiale. Tidspunktet kolliderer dog med, at komikeren netop fredag aften ofte er at finde på scenen i forbindelse med sine standupshow.

3) Boligejerne i de dyre kommuner er vinderne i boligskattesagen

Regeringen er blevet ramt af en møgsag. Efter at skatteminister Morten Bødskov har været tvunget til udskyde det nye boligskattesystem, kan op til 800.000 boligejere, som har betalt for meget i skat, risikere at måtte vente frem til 2022, før de får pengene retur.

Og hvem er ellers tabere – og vindere – i den sag?

Berlingske har spurgt flere boligøkonomer, som peger på, at husejere i i kommuner som Odsherred, Kalundborg og Lolland, bliver de store tabere. Boligejerne i disse områder havde udsigt til skattelettelse, og den lettelse er nu skudt tre år ud i fremtiden.

Vinderne er til gengæld boligejerne i dyre kommuner. Og især borgere, som bor i ejerlejlighed, fordi de ville have oplevet den største stigning i boligskatterne. Dermed nyder de også ekstra godt af, at regningen bliver tre år forsinket, idet man ikke opkræver skatten med tilbagevirkende kraft.

Thomas Ulrich Brechbuhl, rådgiver for den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har været på charmeoffensiv i Grønland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

4) Mere USA i Grønland, tak!

Thomas Ulrich Brechbuhl, som er en af den amerikanske præsident, Trumps toprådgivere, har i et par dage været på besøg i Grønland for at gøre det klart, at USA vil skrue kraftigt op for aktiviteten i Grønland.

Og den amerikanske charmeoffensiv har tilsyneladende ikke været forgæves. Pele Broberg, der er en markant stemme i grønlandsk politik, byder udmeldingerne fra USA om et tættere parløb med Grønland varmt velkommen.

Broberg, som er fra uafhængighedspartiet Partii Naleraq, mener, at Danmark får svært ved at leve op til USAs tilsagn om militær hjælp og samtidig støtte til selvstændighed.

»Det kan blive svært for Danmark at holde sammen på riget,« lyder den kontante melding.

5) Dansk rigmand og advokat sigtet i kæmpe sag om skattefusk

Den 69-årige danske rigmand og advokat Jeffrey Galmond er mistænkt for at have begået groft skattesvig for 161 millioner kroner. Det viser efterforskningsmateriale fra Nordsjællands Politi og Skattestyrelsens særlige straffesagsenhed, som Børsen er bekendt med indholdet af.

Sagen udspringer af en indtægt på 200 millioner amerikanske dollar, som Jeffrey Galmond tilbage i 2008 opnåede i forbindelse med salg af aktier i et stort russisk teleselskab. Han angav indkomsten som aktieindkomst. Derimod mener de danske skattemyndigheder, at der er tale om et honorar, og de har derfor krævet 196 millioner kroner i restskat.

Jeffrey Galmond lagde efterfølgende sag an mod skattemyndighederne, men i januar 2018 afgjorde Københavns Byret, at skattevæsenet havde handlet efter bogen. Den afgørelse valgte Jeffrey Galmond at anke til landsretten, og til december falder den ventede dom i ankesagen.

DET SKER I DAG

Sagen mod Anna Britta Troelsgaard Nielsen begynder i Københavns Byret i dag. Billedet er fra Sydafrika. Fold sammen
Læs mere
Foto: Phil Magakoe/Ritzau Scanpix.

Britta-svindelsagen for retten

Den store svindelsag, hvor Britta Nielsen er tiltalt for at have stjålet 117 millioner kroner fra de offentlige kasser, begynder efter planen i dag ved Københavns Byret klokken 9.30. Sagsbehandler Britta Nielsen blev i september 2018 politianmeldt og bortvist efter i mere end 40 år at have arbejdet i Socialministeriet. Sagen ventes at vare ni retsdage og være til ende 29. november.

Omdiskuteret lov ventes vedtaget

Regeringens meget omtalte og stærkt kritiserede hastelov om fratagelse af pas fra IS-jihadister ventes at blive vedtaget. Sagen har vakt særlig opsigt, fordi den vil give udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) eneret til at kunne fratage statsborgerskaber administrativt.

Samråd om regeringens kasseeftersyn

Inden finansminister Nicolai Wammen (S) i dag kan fortsætte forhandlingerne om den nye finanslov med støttepartierne R, SF og EL, må han først redegøre for regeringens kasseeftersyn. Det er Troels Lund Poulsen (V), som har kaldt ministeren i samråd om regeringens kasseeftersyn, som blev fremlagt i slutningen af august og viste et hul i kassen til de offentlige udgifter på 3,5 milliarder kroner i 2020.

FCK spiller vigtig europæisk kamp

FC København spiller i dag kamp i gruppespillet i Europa League. De danske mestre møder Dynamo Kiev klokken 21.00 på udebane. Holdene i FCKs gruppe er ukrainske Dynamo Kiev, svenske Malmö FF og FC Lugano fra Schweiz. En placering som nummer et eller to i gruppen giver adgang til sekstendedelsfinalerne i februar næste år. Med fire point for to kampe ligger FC København godt før mødet med gruppens forventeligt stærkeste hold.

DAGENS CITAT

Torben Steno

»Jeg ved nu, at man sagtens kan være både et lille klimasvin, politisk korrekt og liberal samtidig.«


Der kan være mange fordomme om den unge generation: De har hensynsbetændelse, flyskam, klimaangst, og så gider de ikke læse over 100 ord. Og nogle af fordommene holder stik, fandt Torben Steno ud af på en familierejse til Italien. Det skriver han om i dette debatindlæg.