Komiker ser frem til at sende sin chef meget mere i »Presselogen«

Det politiske satire­­pro­gram »Tæt på sandheden« har bevist sit værd – blandt andet ved at skabe debat. Det mener DR2, som har bestilt to nye sæsoner.

Jonatan Spang er vært i »Tæt på sandheden« på DR2. Det er netop blevet besluttet, at programmet vender tilbage til foråret. Foto: Bjarne Bergious Hermansen Fold sammen
Læs mere

Den første sæson af satireprogrammet »Tæt på sandheden« er netop slut. Men der kommer meget mere politisk satire fra Jonatan Spang og resten af holdet bag DR2-programmet. TV-kanalen har netop bestilt to nye sæsoner, hvilket betyder, at »Tæt på sandheden« vender tilbage til foråret og i efteråret 2018.

»For første gang i mange år er det lykkedes at lave aktuel politisk satire, som markerer sig og giver andre perspektiver end den nyheds- og aktualitetsstrøm, som forbrugerne møder rundt omkring i medier, så jeg er rigtigt stolt af programmet og glad for, at vi giver seerne to nye sæsoner næste år,« siger DR2s kanalchef, Flemming Hedegaard Larsen.

Omkring 180.000 mennesker har set de sidste to afsnit af »Tæt på sandheden«, mens de første programmer havde færre seere. Seertallene er ifølge kanalchefen rigtigt pæne uden ligefrem at være prangende.

»Antallet af seere har dog ikke været afgørende. Det afgørende er, at programmet gør en forskel. Jonatan Spang er sammen med redaktionen lykkedes med at lave et program, der både har vitaminer, er underholdende og kan skabe debat,« siger Flemming Hedegaard Larsen.

»Tæt på sandheden« fik især sat gang i debatten, da Jonatan Spang sammen med en kollega mødte op på det pressemøde, hvor den radikale borgmester og spidskandidat i København Anna Mee Allerslev annoncerede, at hun trak sig fra politik. Her spurgte de om hendes forhold til frysemad, og om hun foretrak »Game of Thrones« eller »Sex and the City«.

Spørgsmålene vakte harme. Nogle fandt dem respektløse, andre hæftede sig især ved, at et pressemøde er et arbejdsredskab for journalister, og at det på sigt kan være skadeligt for det professionelle forhold mellem politikere og presse, hvis møderne også bliver brugt som komikeres arbejdsarena. Blandt de kritiske stemmer var blandt andet Berlingske og BTs ansvarende chefredaktører, Politikens udlandsredaktør, kulturministeren og flere politiske kommentatorer. Desuden blev pressemødet blandt andet diskuteret i »Presselogen« på TV 2 News.

»Debatten viste blandt andet, at den aktuelle satire kan udfordre, og hvordan journaliststanden ser på sig selv. Vi vil med »Tæt på sandheden« gerne udfordre autoriteter, politikere, magthavere og meningsdannere, og det lykkes, når der opstår meningsfulde diskussioner i det offentlige rum,« siger Flemming Hedegaard Larsen, som i forbindelse med debatten beskrev spørgsmålene på pressemødet som »ikke særligt elegante« men »i orden«.

Hovedpersonen selv, Jonatan Spang, glæder sig i en skriftlig kommentar til Berlingske over, at »Tæt på sandheden« er blevet vejet og fundet tung nok:

»Det er en kæmpe fornøjelse at lave samfunds- og mediesatire i disse tider – i hvert fald frem til medieforliget, hvor jeg muligvis ender i Emil Holms Kanal sammen med symfoniorkesteret og P3. Men indtil da ser jeg frem til at sende min chef, Flemming, meget mere i »Presselogen« og forsvare »Tæt på sandheden« i det nye år.«