Kometen på nettet

Lauritz.com har gennem 00erne ændret auktions-markedet ved at flytte auktioner ud i cyberspace. Vi tegner et portræt af det netbaserede auktionshus.

Ægteparret Bengt og Mette Sundstrøm har gjort auktionshuset Lauritz.com til en milliardforretning. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke meget show og højtidelig stemning, joviale møder mellem kolleger og konkurrenter eller for den sags skyld svungne ibenholtshammere over netauktioner. Ikke meget mahognistemning og duft af bedre københavnsk borgerskab ved at sidde foran en computer.

Til gengæld er netauktioner populære og folkelige og nemme at gå til, når man først er blevet etableret som ikke kunde, men bruger.

Fordelen er åbenlys. Fra en hvilken som helst computer - eller en app i en mobiltelefon - kan man døgnet rundt, hele ugen, hele året undersøge markedet, vurdere tilbuddene, følge prisudviklingen og placere sit bud. Både som en glad amatør, som samler med et særligt interesseområde eller som opkøber, der véd, hvad tingene er værd og kan se, når der er en god forretning på den elektroniske markedsplads.

Også de mere traditionelle auktionshuse - med vægt lagt på netop traditioner - har netauktioner. Men et af de auktionshuse, der har valgt helt konsekvent at afskaffe de fysiske auktioner til fordel for de internetbaserede, er lauritz.com.

Og da lauritz.com begyndte at gøre det, ændrede det markedet. De andre fulgte efter ud i cyberspace og bekræftede således en tendens, der er på en lang række andre områder. For at nævne et beslægtet er mange antikvariater i de senere år lukket. Rent fysisk. Til gengæld foregår handlen med brugte bøger over nettet.

Lauritz.com er et af landets yngste auktionshuse - men det bygger på et af de ældste. I 1885 åbnede Lauritz Christensens Auktioner i København. Gennem generationer forblev det en familieejet virksomhed - indtil det i 1998 blev købt af Bengt Sundstrøm.

Bengt Sundstrøm har en fortid hos både Bruun Rasmussen Kunstauktioner, hvor han var administrativ chef mellem 1990 og ’94, og som ejer af Det Blå Pakhus 1995-98. Så i Bengt Sundstrøms erfaringer forenes to fornemme traditioner i handel og vandel. De fine auktioner i Bredgade og det folkelige loppemarked på Amager. I dag er Bengt Sundstrøm formand for auktionsportalens bestyrelse.

Nordens største

Allerede året efter, Bengt Sundstrøm havde købt Lauritz Christensens Auktioner, ændrede han navn og koncept og lancerede lauritz.com som verdens første auktionshus, der kun befinder sig på nettet. Angiveligt var forbilledet IKEA, der på mange måder gjorde det at købe boligindretning nemmere, mere rationelt - og lettere tilgængeligt.

En af de ting, Bengt Sundstrøm havde undret sig over i sin tid hos Bruun Rasmussen: Tilgængeligheden. Der var lukket i weekenden - og eftersyn fandt sted i almindelig arbejdstid, som de fleste mennesker trods alt er tvunget til at respektere. Det er de færreste fastansatte forundt at gå forbi et auktionshus i arbejdstiden og kigge på nye møbler eller malerier til hjemmet.

Som IKEA har også lauritz.com oprettet filialer rundt om i verden. Ikke hele verden verden - ikke endnu i hvert fald. Men i Danmark og et par af nabolandene. Ikke filialer af nettet, naturligvis, men også onlineauktionshuse har for nogle varegruppers vedkommende brug for at indrette lokaler, hvor kunderne kan gå til eftersyn.

Fordelt over Danmark, Sverige, Tyskland og Belgien har lauritz.com i dag 25 auktionshuse. Ifølge virksomhedens egne oplysninger er der omkring 1.700 daglige auktioner omfattende typisk 12.000 genstande, der købes og sælges af 1,2 mio. registrerede kunder. Antallet af ansatte er 340, og omsætningen i 2014 1,047 mia. kr. I dag er lauritz.com Nordens største auktionshus.

Med den mængde og hastighed, genstande af stort set en hvilken som helst lødighed omsættes på nettet, sker der fejl - og lauritz.com har haft sin store del af dem. Berlingske kunne således for et par år siden referere en undersøgelse fra DR-Kontant, der viste, at i »otte ud af ti auktioner på lauritz.com bliver varerne vurderet højere, end den pris de bliver solgt til.«

Auktionshuset afviste antydningen af, at kunderne på den måde bliver ført bag lyset:

»Jeg kan ikke forstå, hvis de føler sig snydt, men jeg kan godt forstå, hvis de er skuffede, og jeg kan også godt forstå, hvis de er sure på os, fordi vi skal vejlede vores kunder korrekt,« sagde Mette Rode Sundstrøm til Berlingskes Nyhedsbureau. Mette Rode Sundstrøm er direktør for lauritz.com.

Vokser stadig

Kritik af auktionshuset var der også i 2010, da Kurt Westergaard havde doneret en - abstrakt! - akvarel til en auktion til fordel for ofre for et jordskælv på Haiti og lauritz.com afviste at sælge den med en begrundelse, der siden skulle blive noget mere udbredt i det danske samfund: Hensynet til de ansattes sikkerhed. Senest er auktionshuset blevet stævnet af den svenske luksussenge-producent Hätstens.

Auktionshusenes tidligere franchisetagere i Aarhus og Aalborg blev stævnet for at have bestilt billigt producerede kopisenge i Kina. I den forbindelse lod Lauritz.com Berlingske vide, at man tog »skarpt afstand« fra de tidligere franchisetageres fremgangsmåde. Og gennem årene har der også været problemer med bl.a. falske Eames-stole, produkter fra Ilva, 180 Andy Warhole-postkort med vildledende tekst samt vin.

Gennem årene har lauritz.com foretaget en del opkøb af andre auktionshuse eller auktionsportaler. Blandt dem har været QXL, der ligesom amerikanske e-bay og den danske Blå Avis var en mulighed for private for at udbyde forskellige varer og herunder samlerobjekter som mønter og frimærker til salg.

QXL blev stiftet i 1999 og købt af lauritz.com i 2013. Fordelen ved at erhverve OXL er blandt andet at kunne tilbyde en platform til de varer, lauritz.com i dag afviser, fordi de ligger under en bagatelgrænse.

Året efter erhvervede lauritz.com Helsingborg Auktionsverk og Stockholm Auktionsverk. Sidstnævnte er oprettet i 1674 og er angiveligt verdens ældste eksisterende auktionshus med en rig forhistorie.

En af de svenske konger har købt en Rembrandt gennem Stockholm Auktionsverk. En anden har solgt våben - og den svenske dramatiker August Strindberg bød på bøger under auktionerne, der gennem århundreder fandt sted i Nybrogatan i den svenske hovedstad. Siden er Stockholm Auktionsverk blev udvidet med andre lokaler på blandt andet Stockholms havnefront. Stockholm Auktionsverk fortsætter traditionen med fysiske auktioner. - men er også repræsenteret på nettet.