Kom tæt på Dronningens egen garderobe

Fra prinsesse til dronning. Fra privat til formel. Dronningens liv i alle dets facetter kan ses på Frederiksborg Slot, der i anledning af 75-års fødselsdagen viser en dragtkavalkade.

På udstillingen »Hendes Majestæt Dronningen 75 år. En dragtkavalkade« på Frederiksborg Slot kan man se alt fra Dronningens brudekjole til en af hendes regnfrakker. Udstillingen er opdelt i en række temaer og byder på Dronningens barndom, ungdom og uddannelse samt tøjet til arbejdslivet såvel som til besøg i indland og udland. Hertil kommer eksempler på kjolerne til nytårstalerne, festkjolerne til de store fester i familien og kjolerne til de mere officielle lejligheder. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lille bitte lyseblå badekåbe med en and som udsmykning på højre bryst. Der er omhyggeligt syet en lille sort glasperle på den hvide filt som øje. En stor gallakjole med tournureeffekt og slæb af brede læg. På hver skulder er der to blomster, skabt af kjolens stof. Fra en ganske lille pige til dronning.

På udstillingen »Hendes Majestæt Dronningen 75 år. En dragtkavalkade«, som torsdag åbner på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, kan man helt bogstaveligt komme tæt på Dronningens liv, fra barndommen til nutiden, når stedet viser flere end 40 af dronningens dragter.

Udstillingen er inddelt i en række temaer, fortæller museumsdirektør Mette Skougaard, der sammen med museumsinspektør Thomas Lyngby har skabt udstillingen.

Her er dronningens barndom, ungdom og uddannelse. Her er tøjet til arbejdslivet som dronning, både til besøg i indland og udland og til nytårstalerne, og her er festkjolerne til de store fester i familien og kjolerne til de mere officielle lejligheder.

Dragterne er fortrinsvis udlånt af Dronningen selv, mens nogle få kommer fra Amalienborg Museet, og mange af dem er stadig i brug, så det har været et puslespil at få udstillingen til at gå op, fortæller Mette Skougaard.

»Det er jo Dronningens egen garderobe, vi har lånt fra, og vi er meget taknemmelige for, at det har kunnet lade sig gøre, men naturligvis har det også givet nogle begrænsninger, for nogle af dragterne bruger hun stadig. Som den blomstrede regnfrakke, vi har fået lov til at udstille. Den har dronningen fået lavet af et stykke stof, hun købte i England, og hun valgte den, fordi hun, når hun kommer rundt i landet, gerne vil være et festligt midtpunkt. Man skal kunne se hende, og hun skal lyse op. Egentlig skal hun til Færøerne til sommer, men vi fik lov til at låne den alligevel, og så får hun syet en ny regnfrakke.«

Læs også: Dronning Margrethes smaragder er blandt verdens fineste

Ikoniske kjoler

Udstillingen indeholder ud over regnfrakken ikoniske kjoler som kongehusets dåbskjole fra 1870, som den senere Kong Christian X blev døbt i som den første, og som sidst er blevet brugt af Prins Vincent. Her er Dronningens brudekjole, designet af Jørgen Bender, der i al sin enkelhed er en magtdemonstration af, hvor stærk den helt rigtige designmæssige idé kombineret med smukt håndværk er. Kjolen er principielt 48 år gammel, men tidløs i sin skønhed.

Her er Dronningens første kjole til nytårskur, i gul damask, der oprindeligt blev syet til et statsbesøg i Sverige i 1973, men syet om flere gange, senest i 1986, hvor den blev delt i jakke, bluse og nederdel – jakken er kantet med brun mink.

Men her er også kjoler fra dronningens mere private liv. Som den anorak, hun bar, da hun deltog i arkæologiske udgravninger i Sudan og Egypten i 1962 og 1963.

»Vi ville gerne vise hele dronningens liv, og hun har altid interesseret sig meget for arkæologi, så det var oplagt at vise det. Og så var det så heldigt, at den anorak, som Dronningen bærer på de billeder, man kender fra udgravningerne, den havde hun stadig hængende på Caïx,« siger Mette Skougaard.

Blandt de udstillede dragter er også en række, som Dronningen bærer på malerier, der hænger på Frederiksborg Slot. Publikum har dermed mulighed for at sammenligne forlæg og maleri.

På Niels Christian Strøbeks billede fra 2010, hvor Dronningen står sammen med Kronprinsen og Prins Christian, bærer hun Birgitte Thaulows kjole fra 2010 syet til 70-års fødselsdagen – af stoffet fra den frakke, hun bar over en blomstret kjole til Kronprinsparrets bryllup. Strøbek har gengivet kjolen ganske nøjagtigt, så man næsten kunne sy en kopi af den efter billedet, komplet med de små bladformede applikationer på kjolen, mens Jørgen Bobergs portræt af Dronningen fra 2000, sat over for den grå jakke, hun bar til nytårstalen i 1999, afslører, at han har taget sig den frihed at male jakken som var den blå, ikke grå.

Hvordan den i virkeligheden ser ud, og hvordan alle de dragter, Dronningen har båret, faktisk ser ud sådan helt tæt på, kan man se på Frederiksborg Slot frem til 30. august.

Hvad: Hendes Majestæt Dronningen 75 år. En dragtkavalkade.

Hvor: Det Nationalhistoriske Museum, Frederiksborg Slot.

Hvornår: 26. marts – 30. august. Alle dage kl. 11-15, fra 1. april kl. 10-17.