Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det klassiske musikår 2013 har i høj grad stået i 200 års fødselarerne Wagner og Verdis tegn. Også Brahms, Bruckner, Haydn, og Händel der alle ligeledes har flere hundrede år på bagen, er hyppige gæster i landets koncertsale – for slet ikke at tale om Mozart.
Men der findes også mange ganske unge, talentfulde komponister, som stort set aldrig høres uden for deciderede feinschmeckerkredse. Navne som Raphaël Cendo, Simon Steen-Andersen, Christian Winther Christensen, Daniele Ghisi, Rune Glerup og Jexper Holmen med fødselsattester fra 70erne og 80erne.
Det vil de 15 medlemmer af Athelas Sinfonietta Copenhagen nu – som de eneste i landet – råde bod på med koncertrækken Brand New Tuesdays, der de kommende to år skal præsentere toneangivende unge komponister fra ind- og udland i anderledes koncertrammer forskellige steder i København.
I alt 12 koncerter er planlagt. Den første i morgen den 12. november i Musikcaféen i Huset-KBH, hvor man kan høre værker af danske Niels Rønsholt, svenske Ylva Lund-Bergner samt de tre unge tyske komponister, Johannes Kreidler, Mathias Spahlinger og Michael Beil.
Kolde øl både før og efter
Dørene åbner kl. 20, og arrangørerne lover kolde øl i baren, inden koncerten begynder kl. 21. Efter ca. en times musik er der flere øl og mulighed for uformel snak med komponister og musikere.
»Vi tror, der er behov for at præsentere musikken under nogle mere afslappede og uhøjtidelige former end de koncertsale, hvor man traditionelt møder den klassiske musik,« siger orkesterleder Peter Stevnhoved.»Dels kan de traditionelle koncertsale være svære at fylde ved den type arrangementer. Dels – og ikke mindst – vil vi gerne give mulighed for en tættere dialog mellem publikum, musikere og komponister. De unge komponister er meget fokuseret på at være i dialog med publikum, og personligt kan jeg også godt lide, når jeg selv går til koncert, at få lejlighed til at drøfte værket med komponisten – eventuelt skælde ud, hvis jeg er utilfreds.«
Missionær for den nye musik
Athelas Sinfonietta Copenhagen blev stiftet for snart 25 år siden med det udtrykkelige formål at udbrede den moderne kompositionsmusik.
Siden starten i 1990 har ensemblet opført og uropført ca. 600 forskellige værker, har arrangeret koncertserier, medvirket i operaforestillinger og på festivaler samt været på flere internationale turneer.
Repertoiret spænder fra etablerede navne som Per Nørgård, Poul Ruders og Arvo Pärt til helt unge, uprøvede talenter.
»Vi ser det, vi laver, som noget, der drypper ned gennem musikhistorien. Om 100 år er de helt nye, ukendte komponister, som vi tager fat på nu, måske det, der bliver spillet i koncertsalene,« siger Peter Stevnhoved.
Forstår ikke selv al ny musik
»Vi oplever for eksempel, at 12-tonemusikken, som nærmest blev lagt for had i sin tid, faktisk er blevet salonfæhig i dag. Og en komponist som Rued Langgaard er én af dem, der først bliver opdaget nu. Det er umuligt at vide, hvornår der kommer en forståelse for de nye strømninger – og om der overhovedet gør det. Men der er altid brug for kulturfornyere, og det er vigtigt, at de nye komponister får chancen for at blive hørt. De er en del af kulturens forposter på linje med andre former for kunst – maleri, skulptur, poesi, og ligesom der i dag er rigtig meget fokus på f.eks. ny malerkunst, vil vi også gerne fokusere på den ny kompositionsmusik.«
Som klassisk uddannet stryger vil Peter Stevnhoved ikke påstå, at han selv forstår al den nye musik. Men det gør heller ikke noget, understreger han.
»Jeg forstår jo heller ikke al moderne malerkunst. Den nye musik bygger ikke nødvendigvis på nogen akademisk eller intellektuel tradition, måske er det bare nogle følelser, komponisten prøver at udtrykke,« siger han.
I 2013 og 2014 deltager Athelas i det EU-støttede projekt New:Aud, et netværk af ensembler, der samarbejder om at udvikle nye koncertformer, der kan stimulere publikums interesse for den nye musik.
Næste Brand New Tuesday bliver 3. december – læs mere på athelas.dk.