Købte gammelt foto på loppemarked for 10 dollars - nu er det milloner værd

Et foto af de to western-legender Billy the Kid og Pat Garrett er dukket op. Ejeren købte det på et loppemarked for 10 dollars, men det er nu millioner værd.

Det er Pat Garrett længst til højre, og Billy the Kid er nummer to fra venstre. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

New York Times skriver, at en jurist ved navn Frank Abrams købte et gammelt foto på et loppemarked for 10 dollars. Det viste en gruppe mænd fra 1800-tallet. I mange år hang fotografiet på en væg i en lejlighed, som Abrams udlejede.  Abrams anede ikke, at fotografiet bl.a. viste western-legenderne Billy the Kid og Pat Garrett.

Oprindeligt kendte man kun til ét fotografi, hvor Billy the Kid er sikkert identificeret, hvor han står og støtter sig til et gevær. I 2015 dukkede imidlertid et fotografi op, hvor Billy med en vis usikkerhed blev identificeret som en af de mænd, der foran et træhus spiller kroket. Dette fotografi blev solgt for ca. 35 millioner kr. og gav Abrams blod på tanden.

Han undersøgte sit eget fotografi nærmere og så på fotografier af western-legender. Det fik ham til at identificere Pat Garett som den person, der sidder yderst til højre på fotografiet. Så tog Abrams luppen frem for at granske den unge fyr på bagerste række med et stort adamsæble og mente, at det meget vel kunne være Billy the Kid.

Abrams gik til Billy the Kid-eksperten Robert Stahl, der er fhv. professor på Arizona Universitet. Fotografiet blev dateret til at være taget mellem 1875, og 1880 og Stahl og andre eksperter konkluderede, at det med stor sandsynlighed var Billy the Kid og Pat Garrett, man så på fotografiet.

Billy the Kid og Pat Garrett havde oprindeligt været venner, men da Garrett blev sherif i Lincoln-regionen, så beordrede han Billy til at ride bort.  Billy forlod ikke området, og det lykkedes Garretts mænd at fange Billy, som dog undslap, og under flugten dræbte han to af Garretts mænd. I 1881 var Pat Garrett i Fort Sumner, og han hørte Billys stemme og skød efter ham og dræbte Billy. På det tidspunkt var Billy allerede en legende i USA, og New York Times skrev om drabet:

»Hans milde blå øjne var så attraktive, at dem, der så ham for første gang, så ham som et offer for ulykkelige omstændigheder. På trods af hans uskyldige udseende så var Billy the Kid i virkligheden en af de farligste personer i landet.«

Abrams siger til New York Times: »Jeg er ikke interesseret i fotografiets værdi. Jeg ved ikke, hvad det er værd. Jeg elsker historie, og det er et privilegium at eje den slags fotografier.«