Københavnsk spillested forsvarer besøg fra kontroversielt metalband

Mørkets fyrster - det berygtede norske heavy metalband Mayhem - kan snart opleves på dansk grund. Det sker i anledning af gruppens syvende studiealbum, der udkommer til maj.

Det københavnske spillested Pumpehuset får besøg af norske Mayhem 31. maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann

»Norges black metal legender MAYHEM er tilbage! Så er det fandengalme nu, tøjet skal graves ned ude i skoven, så det får den rette konsistens og lugt til den 31. maj!«

Sådan skriver det københavnske spillested Pumpehuset på sin Facebook-side, efter at det fredag kunne offentliggøre sin seneste booking.

Det norske black metal-band Mayhem, der har eksisteret siden de tidlige firsere, har siden deres tidlige år etableret et rygte som et af ikke blot metalmusikkens, men hele musikverdenens mest ekstreme og morbide indslag. Forsangeren med det påfaldende navn »Dead« begik selvmord i 1991, og to år efter blev en af gruppens første guitarister, Øystein Aarseth, der gik under navnet »Euronimus«, stukket ned af sin ven, Kristian »Count Grishnack« Vigernes.

Årsagen er endnu ikke fundet, men knivmordet blev kulminationen på en bizar og sært fascinerende historie, der har rystet Norge.

En historie om en flok unge mænd, der dyrker sort heavy metal, død, satanisme og kirkeafbrændinger midt i et samfund, der konstant bevogtes af en dybt kristen menighed.

Reaktionerne på spillestedets Facebook-side taler da også sit tydelige sprog. Bookingen af den omstridte gruppe vækker ikke lutter begejstring hos alle.

»Yeweee!!!! Fedt med racister/facister og generelt mega pikhoveder i pumpehullet. Bravo, sikke en lorte booking fra mit hjemland. Jeg voksede op med Black Metal og havde ofte dødstrusler fra den kant fordi jeg kritiserede dem. Hill satan...,« skriver Åsmund Boye Kverneland blandt andet.

Pumpehuset svarer prompte:

»Vi har også lagt scene til kommunister, leninister, feminister, mandschauvanister - og også mange folk fra de carribiske og mellemamerikanske genrer som ofte spilles til samme fester som dine - folk med antihomoseksuelle or racistiske budskaber. Vi tager enhver debat med åbent sind og højt til loftet - og kan selvsagt ikke sympatisere med alle vores bands - men vi censurerer ikke; dét må publikum gøre med deres fremmøde eller det modsatte. Der må og skal være højt til loftet i kunsten.«

Som et af heavy metal-bandets utallige kuriøse og okkulte optrædener blev en 22-årig norsk ungersvend med hang til heavy metal i 2003 indlagt på hospitalet i Bergen, fordi han under en koncert med Mayhem blev ramt af et fårehoved, som bandmedlemmerne kylede ud blandt publikum fra scenen - sammen med andre dele af den uldne drøvtygger, som de var i gang med at foretage en rituel partering af.

Mayhem står nu over for sit syvende studiealbum, »Esoteric Warfare«, som rammer gaden 23. maj, så man kan lige nå at stifte bekendtskab med teksterne inden koncerten, der finder sted ugen efter.

Gruppen har gennem deres snart 30 år lange levetid haft en del udskiftninger. I dag består gruppen af forsanger Attila Csihar, guitarist »Blasphemer«, bassist »Necrobutcher« og trommeslager »Hellhammer«.

Mayhem optrådte i 2001 på Roskilde Festival og i 2011 til metalfestivalen Copenhell.