Københavns Zoo får grønt lys til at rive vartegn ned

To pandabjørne er på vej til Zoologisk Have i København, og det får nu konsekvenser for en mere end 100 år gammel, ikonisk bygning.

Elefanthuset har været et vartegn for Zoologisk Have siden det blev bygget i 1914. Men snart er det slut.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Det ikoniske gamle elefanthus i Københavns Zoo skal rives ned. Det står klart efter, at et stort flertal i by- og miljøudvalget på Frederiksberg sent mandag aften stemte ja til at rive den mere end 100 år gamle bygning ned. Det skriver TV2 Lorry.

Zoologisk Have vil have bygningen, som er fra 1914 og tegnet af arkitekten P.A. Rosenkilde Gram, væk for at skabe plads til de pandaer, der er på vej til haven.

Kun Enhedslisten stemte imod. Både Det Konservative Folkeparti, Socialdemokraterne, Liberal Alliance og Radikale Venstre stemte for indstillingen fra forvaltningen.

Sagen har været i høring, da bygningen har en høj bevaringsværdi. 30 kritiske høringssvar er der kommet. Blandt andet har arkitektens efterkommere kæmpet imod nedrivningen.

Men politikerne valgte altså at trodse indvendingerne.

Liberal Alliances Laura Lindahl er begejstret for, at de nye planer for Zoologisk Have er gået igennem politisk.

»Vi har det rigtig godt med at stemme ja til nedrivningen. Vi hylder, at man tænker nyt, udvikler og at vi ser åbent på de muligheder, der er i Zoologisk Have, og at man gør alt, hvad man kan, for at gøre det til en attraktiv attraktion, der ikke kun er for turister i Danmark, men i hele verden. Der er ikke noget, der er for helligt for os, hvis de nye idéer er bedre og mere visionære,« siger hun til TV2 Lorry.

Det er ni år siden, at det gamle elefanthus har været i brug, og Københavns Zoo har vurderet, at det vil koste et trecifret millionbeløb, hvis det skal restaureres, så der igen kan bo dyr der.

»Du får mig ikke til at sige noget grimt om bygningen, for den er flot, men den er også meget forfalden. Det ville være en kæmpeopgave at renovere den,« siger Jan E. Jørgensen (V), formand for by- og miljøudvalget, til DR.

Det nye panda-anlæg forventes færdigt i løbet af et par år. Det bliver Bjarke Ingels’ tegnestue, BIG, og landskabsarkitekterne Schønherr, der kommer til at stå for det nye panda-anlæg.