Københavns usynlige grænse

Hvis du kommer fra visse steder i hovedstaden, f.eks. Brønshøj-Husum er du ikke rigtig københavner, viser Urbans undersøgelse.

Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Brønshøj-Husum. Få kender Københavns nordvestlige bydel. Men masser har meninger om den alligevel. Det viser ny Gallup-undersøgelse udført for Urban.

Selv synes 23 pct. af borgerne i Brønshøj-Husum, at de bor i hovedstadens smukkeste bydel, og 44 pct. mener, at der findes de mest attraktive boliger, og der er dejligt trygt.

Det er i total kontrast til, hvad de andre københavnere mener om Brønshøj-Husum, hvor også Tingbjerg ligger.

De mener, at bydelen er utryg, har sociale problemer og har de mest uvenlige og lavtuddannede borgere.

Læs også: Det siger antropologen om undersøgelsen

En af årsagerne til de store forskelle i svarene, kan ifølge Mads Byder, byudviklingsrådgiver og indehaver af Urban Help, være, at københavnerne deler byen med en usynlig grænse – det ’rigtige’ København og det ’forkerte’ København.

»En bydel, der har problemer med den usynlige grænse er Brønshøj, for københavnerne inden for grænsen vil ikke have dem med og bidrager dermed til, at bydelen ikke bliver en del af København, selv om den egentlig er det. Jeg tror, at vi er bange for, at de i Roskilde pludselig også kalder sig københavnere, og vi vil jo gerne holde det eksklusivt,« siger Mads Byder.

København fader ud i Brønshøj Men København stopper ikke længere ved voldene, og grænserne for, hvad der er ægte københavnsk har rykket sig.

Dog har man ikke formået at få Brønshøj-Husum med. Og årsagen er, at bydelen mangler en identitet, mener antropolog og chefkonsulent i rådgivningsvirksomheden Niras, Gertrud Øllgård. Københavner-kvaliteterne med f.eks. et livligt cafeliv er der simpelthen ikke.

»Den rigtige urbanisering er ikke nået derud. Kvarteret omkring Brønshøj Torv opleves som veldefineret og hyggeligt, men resten af bydelen er ret identitetsløs. Og derfor er det endnu ikke vokset ind i folks bevidsthed som en del af København.«

Læs også: Her er det rigtige København

Hun peger på, at borgerne i bydelen ofte selv føler sig udeladt af København på grund af simple ting som, at busserne ikke går hele vejen og direkte ud til Husum.

»Det er som om, at København fader ud midt i Brønshøj, og lige pludselig bliver det hele meget spredt og forstadsagtigt. Men hvis København skal blive ved med at vokse, skal vi se Brønshøj-Husum og lignende bydele som en styrke, som skal med i København, så vi kan blive en rigtig storby,« siger Gertrud Øllgård.

Må ikke få negativt ry I Københavns Kommune er by- og planlægningsdirektør Anne Skovbro overrasket over, at folk har en så negativ holdning over for Brønshøj.

For der er jo store villaer, og Urbans undersøgelser viser da også, at borgerne i Brønshøj-Husum selv mener, at de ser meget Hammerslag. De andre københavneres fordomme mod dem, er, at de nok glor på ’De unge mødre’ og den slags.

»De lokale i Brønshøj-Husum elsker deres bydel. At andre ikke gør det, er i sig selv ikke noget problem, men det kan blive det, hvis forskelligheden pludselig bliver negativ,« forklarer Anne Skovbro og henviser til, at folk ser kvarteret som utrygt og dårligt, som det er tilfældet i Urbans undersøgelse.

Læs også: Frederiksberg er den bedste bydel at bo i

Desuden tror f.eks. 37 pct., at Brønshøj-Husum, hvor også Tingbjerg med sit rå bandery ligger, har flest sociale problemer. Men Nordvest er ramt langt hårdere, og Nørrebro topper på kontanthjælpsmodtagere.

»Ja, der er problemer i Tingbjerg, og det skal stoppes, men helt overordnet skal der rettes op på de bydele, hvor forskelligheden bliver negativ,« siger Anne Skovbro og tilføjer, at kommunen bruger godt 200 mio. kr. fordelt på udsatte byområder, de almennyttige boliger samt Sikker By-indsatsen.