Københavns Kommune: De nye støjgrænser gælder også jazzfestivalen

De nyligt indførte støjgrænser, der skal holde lyden fra udendørs musikarrangementer nede, betyder, at ikke kun Distortion skal dæmpe sig. Også Copenhagen Jazz Festival må skrue ned.

Orion Brass Band under Copenhagen Jazz Festival 2006 på Gråbrødre Torv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk

»It Don't Mean a Thing If It Ain't Got That Swing«

Det kan der være noget om. Og det swinger jo bedst, hvis musikken kan høres. Sådan har de fleste af gæsterne til Copenhagen Jazz Festival, der starter fredag, det nok. Men i år kan det blive for lavere volumen, når de rytmiske toner lyder rundt omkring i København.

Det er realiteten, efter at Københavns Kommune tilbage i marts i år indførte et nyt støjreglement, der skal forsøge at gøre generne fra de mange musikarrangementer færre. Ikke mindst af hensyn til de omkringliggende beboere, der ikke nødvendigvis har den store fidus til hverken jazzmusik eller gadefest.

Under årets Distortion-gadefestival skrev Berlingske, at Distortion ikke formåede at overholde de nye grænser. Vi allierede os dengang med en lydekspert, der tog med os ud for at måle støjniveauet, der måles i den såkaldte decibel-skala. Det betød blandt andet, at en række arrangementer måtte afbrydes. Om dette sagde han:

»Jeg må bare sige, at der sker en evaluering af årets Distortion, som skal tages med i overvejelserne, hvis der kommer en ansøgning fra dem igen næste år. Så det er klart, at når vi skal drøfte evalueringen efter sommer, må vi se, hvad udvalget siger. Jeg har jo hele tiden sagt, at jeg ville sørge for at overholde reglerne, hvis jeg var Distortion«.

Regler gælder jo for alle, og det er ikke kun de unge, der larmer. Nu er turen kommet til det jazzglade publikum, der de næste ti dage kan se frem til det, det hele handler om – nemlig musik. Men i forhold til de foregående år, bliver det altså for lavere volumen - såfremt de nye støjgrænser overholdes. Men er man lige så opmærksom på jazzfestivalen, som man er på Distortion?

Regler gælder for alle

»Det er klart, at også Copenhagen Jazz Festival skal indordne sig under det her nye reglement. Nu har et flertal besluttet, at det skal være sådan, og så må alle udendørs musikarrangementer behandles lige,« siger Allan Mylius Thomsen, der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune.

Mette Juul Quintet på Gråbrødre Torv under Copenhagen Jazz Festival 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft.

Det har de da også tænkt sig. Ifølge Simon Christensen, der er kommunikationsansvarlig for Copenhagen Jazz Festival, har de konstant et øre på lyden.

»Copenhagen Jazz Festival består af i alt 130 arrangementer og arrangører, og hver især har de ansvar for at overholde de nye støjgrænser. De udendørskoncerter vi arrangerer fra centralt hold er allerede omfattet af tiltag i forhold til at overholde de nye grænser, og vores scene- og lydfirma monitorerer og justerer lydniveauerne på de forskellige scener,« siger han.

Spørgsmålet er, om Københavns Kommune er lige så strikse overfor Copenhagen Jazz Festival, som de er over for Distortion.

»Der er jo fanden til forskel på Distortion og Copenhagen Jazz Festival, men lydniveauet er jo fastsat efter, hvad eksperterne vurderer som det tilrådelige. Og forvaltningen skal jo sørge for at behandle alle arrangører lige. Man kan ikke tillade sig bare at lukke det ene øje, og da slet ikke at lave forskellige regelsæt for hvert arrangement,« siger Allan Mylius Thomsen.

Under årets Distortion blev flere af de mange udendørs arrangementer lukket af Københavns Kommune, da de under løbende kontrolbesøg kunne konstatere, at støjniveauet lå langt over den tilladte grænse. Vores lydekspert målte da også lydniveauer over 100 decibel på Sankt Hans Torv, hvor støjen ikke må overstige 60 decibel, hvilket svarer til en højrøstet samtale.

Vil I også tage rundt og lave stikprøver, som i gjorde under Distortion?

»Ja, forvaltningen har folk, der kører rundt og laver testmålinger. Hvis de konstaterer, at grænserne ikke overholdes, kan de vælge simpelthen at lukke arrangementet ned,« siger Allan Mylius Thomsen.

Han ligger ikke skjul på, at de nye støjgrænser har sine udfordringer.

»Vi var meget uenige om de her nye regler. Vi har altid de borgerlige på nakken, når der bliver afholdt noget med højt musik. Og de mener endda, at de nye grænser er for høje. Men i det hele taget vil jeg bare sige, at Københavnerne er svære at stille tilfredse, for på den ene side vil de gerne have rimelig ro i deres kvarterer, men omvendt vil de også gerne have fuld knald på musikken, når de selv deltager i arrangementer,« siger han.