»Københavnerne er vaskeægte oplevere, der suger kulturen til sig overalt i byen«

Lørdag blev vinderne af AOKs Byens Bedste kåret for 15. år i træk.

Taphouse blev kåret som Byens Bedste oplevelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Euforiske hop med armene høj hævet, kram, kys og selfies. Sådan reagerer man altså, når man vinder Byens Bedste 2016.

Rammerne kunne ikke have været bedre, da aftenens konferencier, radioværten Anders Stegger, lørdag aften uddelte årets priser på Kødbyens Mad og Marked. Sommerglade københavnere sad tæt bænket ved langbordene, hvor de mæskede sig i streetfood og skålede i Aperol Spritz, mens vinderne blev annoncerede fra scenen.

Igen i år har AOKs læsere afgivet deres stemmer og kåret de steder, begivenheder og oplevelser, der udmærker sig i hovedstadens bybillede fordelt på 20 kategorier, der strækker sig fra byens bedste cocktails til kager bagt med kærlighed og makronbund.

Som kulturredaktør på Berlingske Lars Rix bemærkede i sin åbningstale, er der sket meget med København, siden AOK uddelte Byens Bedste for første gang tilbage i 2001. Dengang ville det givetvis falde de færreste københavnere ind at spendere deres lørdag eftermiddag på Flæsketorvet. På den måde er det gamle industriområde et godt eksempel på, at København er blevet lang mere farverig.

»Vi er samlet på Vesterbro i noget, man bestemt ikke kunne opleve for 15 år siden – Kødbyen som et kreativt og kulinarisk samlingspunkt. Byens Bedste er med årene blevet lidt af en institution, og derfor er vi utroligt stolte over at uddele priserne igen i år,« lød det fra Lars Rix.

Velklædte vindere

En af de første priser, der bliver uddelt, er Byens Bedste Herremode, og her er vinderne nemme at spotte i menneskemængden. Man skal bare kigge efter en flok yderst velklædte herre med målebånd om halsen, ekstra høj cigarføring og klirrende champagneskål. Det er nemlig andet år i streg, at Herrernes Magasin til butiksindehaveren David Ks store glæde har vundet prisen som Byens Bedste.

»Det har virkelig været en kamp i år. Selv om vi lå lunt i svinget, har vi været paniske. Vi har holdt foredrag i butikken, delt flyers ud. Vi har forsøgt at brande os selv, som var vi Coca-Cola,« siger han og puster cigarrøg ud.

Han har lige en halv time til at fejre sejren, inden han skal tilbage til sin kone og det bryllup, som han er smuttet fra for at være til stede ved prisuddelingen i tilfælde af, at hans butik skulle vinde. Han er tosset med konceptet, fordi Byens Bedste er med til at gøre de nominerede lidt skarpere i hverdagen.

»Det skaber lidt sund konkurrence mellem de nominerede. Den største faldgrube for små og mellemstore virksomheder er, at indehaveren bliver doven. København er en lille by og derfor også en karma-by. Hvis man gør noget godt, så kommer det tilbage lynhurtigt, men samtidig er byen for lille til, at man kan opføre sig som et fjols, uden at alle finder ud af det i løbet af nul komma fem,« siger han.

En af de butikker, som Herrernes Magasin konkurrerede mod, var Packyard på Nørrebro. Men ifølge streetwearforretningens indehaver, Nikolaj Vang, er det ingen skam at tabe, når man ikke engang har eksisteret i et år og er oppe mod mastodonter som Wood Wood og Mads Nørgaard.

»Jeg blev helt vildt overrasket over, at vi blev nomineret. Det er en anerkendelse af, at vi eksisterer, og at vores koncept gør et indtryk. Det har også en kæmpe PR-effekt. Jeg betragter nomineringen som et kvalitetsstempel, som vi kan sætte på ruden i vores biks,« siger han.

Københavnerne omfavner kulturen

På trappen til scenen sidder Kasper Bjørn Jensen fra Copenhell med et Byens Bedste-trofæ i hænderne. Festivalen har fundet prisen for Byens Bedste Musikoplevelse foran næsen på blandt andet Copenhagen Jazz Festival og VEGAs Udvalgte.

Om 14 dage slår Copenhell for syvende år i træk helvedes porte op til en i år udsolgt tre dages tur med ild, flammer og vikinger. For Kasper Bjørn Jensen er det bedste ved København mangfoldigheden, og det, at der er plads til, at man kan holde en nichefestival med så bred opbakning, er for ham symbol på, at der er højt til loftet i hovedstaden.

»Det, at en heavy metal-festival kan vinde prisen som Byens Bedste Musikoplevelse, viser i høj grad, at mangfoldigheden trives i bedste velgående i København,« siger han og tilføjer:

»Jeg sidder lige nu til det fedeste arrangement i Kødbyen med fantastiske madboder over alt. Det er helt vildt at se, hvad der skyder op af festivaler og kulturtilbud i København for tiden. Tænk at det hele kan eksistere side om side. Københavnerne er vaskeægte oplevere, der suger kulturen til sig overalt i byen.«