København topper atter prominent international liste. Særligt én ting bliver udråbt som en »triumf«

Det er blevet sagt mange gange, at København emmer af »liveability«. Det giver et engelsk medie for fjerde gang københavnerne ret i. Den danske hovedstad topper nemlig på en helt særlig liste.

Det er fjerde gang, at København er strøget til tops på Monocles prominente liste over byer med den bedste livskvalitet, siden den udkom første gang i 2007. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sket tre gange før, og nu sker det igen.

Det internationale medie Monocle har igen udråbt København som den by i verden, hvor livskvaliteten er bedst. Mediet har lavet listen siden 2007. Med i top-5 er Zürich, Helsinki, Stockholm og Tokyo.

»København er en af de byer, hvor der er en reel ambition om at give en bedre livskvalitet til alle,« siger Monocles chefredaktør, Andrew Tuck, til nyhedsbureauet Reuters.

»Ambitionen om at skabe et renere miljø er den bedste i klassen, og byen høster nu frugterne efter år med urbane investeringer,« fortsætter han.

Ifølge Reuters har Monocle i år haft fokus på, hvilke byer der de seneste måneder har været bedst til for eksempel at styrke økonomien, forsvare byernes »kulturelle scener« og sikre, at transport fungerer. Desuden har mediet haft øje for »borgerlig stolthed«.

Monocle nævner blandt andet Refshaleøen og det faktum, at man kan bade i havnen, som årsager til Københavns placering på listen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Samfundssind vækker opsigt

På monocle.com finder man den fulde liste over byerne med den bedste livskvalitet, og hver by er flankeret af en tekstblok, der beskriver, hvad der gør den enkelte by særlig.

Teksten om København nævner ordet »samfundssind«, der i øvrigt blev udråbt som årets ord i 2020. »Samfundssind« er ifølge Monocle med til at føre København til tops på listen.

»Københavnerne demonstrerer samfundssind på en måde, hvor de sikrer, at deres by er et sted, hvor børn kan vandre frit omkring, hvor byen er tilgængelig for dem med lavere indkomster, har effektiv offentlig transport, bedre luftkvalitet og en havn, der er ren nok til at svømme i,« skriver Monocle blandt andet.

Forelsker sig i byen igen

Coronakrisen er i den grad et tema for Monocle. Mediet nævner, at københavnerne i høj grad rettede ind, da statsminister Mette Frederiksen (S) i marts sidste år beordrede landet lukket.

»Byens indbyggere gik i karantæne og isolerede sig og bragte infektionsraten ned. Byen var hurtig til at give økonomisk støtte til de fleste virksomheder, og testsystemet er en triumf,« skriver mediet.

»Som resultat af det er restauranter åbne igen, teatre er åbne, og livet er på vej tilbage til det normale.«

Afslutningsvis nævner Monocle, at det ser ud til, at københavnerne »atter forelsker sig i deres by«. Ikke mindst på grund af grønne områder, havnen, det store udvalg af restauranter, Cityringen og det spirende område Refshaleøen, lyder det.