København får en ny ø

Kronløbsøen bliver en ny kunstig ø i Indre Nordhavn bestående af 25.000 etagemeter og et undersøisk parkeringshus med plads til 1.000 biler.

Kronløbsøen bliver efter planen til 340 ejerboliger af varierende størrelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: By & Havn I/S
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag er der blot vand i havnebassinet mellem Sundkaj og Fortkaj i Nordhavn i København. Om fem år vil vandet skvulpe op omkring en op til 20 meter høj boligkarré anlagt på en kunstig ø midt i bassinet.

Kronløbsøen, som øen er døbt, bliver seneste utraditionelle skud på byggestammen i Nordhavn, der i forvejen lægger bydel til flere usædvanlige byggeprojekter. Kronløbsøen skiller sig dog selv i selskab med bl.a. The Silo ud ved ikke bare at blive en ø med bolig og erhverv – den skal anlægges på et fundament udgjort af et tre-etagers undersøisk, og dermed skjult, parkeringshus med plads til 1.000 biler. Med det formål at anlægge parkeringspladser uden at bruge pladsen i Nordhavn.

»Det er et dygtigt og originalt tilskud til byggeriet i Indre Nordhavn, som både rummer ejerboliger i høj kvalitet og et stort og effektivt parkeringsanlæg. Og jeg er sikker på, det bliver et attraktivt sted at bo med direkte udsigt til havnebassinet,« siger adm. direktør i By & Havn, Jens Kramer Mikkelsen.

By & Havn ejer halvdelen af Kronløbsøen Projekt P/S, som står bag byggeriet, og arkitekterne, der har sat vinderstregerne i den udskrevne arkitektkonkurrence, er et team bestående af Vilhelm Lauritzen Arkitekter, COBE, Rambøll Danmark og STED by- og landskab.

Associationer til naturen
Karréen kommer til at bestå af seks bygninger omkring et grønt gårdrum. Bygningerne bliver skiferbeklædte og er designet med horisontale lag af altaner og fremspring i facaden. Tanken er, at det skal give associationer til geologiske aflejringer i den danske kyst - tænk for eksempel Stevns Klint - og for at understrege det er de to ender af øen, hvorfra man har adgang til vandet, døbt henholdsvis Kysten og Klinten.

Man kommer til Kronløbsøen via en af de tre broer, der skal forbinde den med henholdsvis Århusgadekvarteret i syd og Sundmolen nord for bassinet. Selve de 340 boliger bliver formentlig ejerboliger i den dyre ende.

Kronløbsøen forventes at stå færdig i 2020.