Knojerns-skulptur vækker opsigt: Skal de så have en skulptur af en kanyle på Vesterbro?

Skal de så have en skulptur af en kanyle på Vesterbro? Sådan lød et af forslagene i debat, efter knojernskunstværk blev sat op i område, der har været plaget af uro. DF vil sikre beboer-opbakning i fremtiden, hvilket boligdirektør kalder »helt uforståeligt«.

Kunstneren Kristian von Hornsleth har lavet det fem meter højre værk »Love Buster«, der forestiller et knojern med hjerter. Fold sammen
Læs mere

Kunst kan være kontroversiel og skabe debat. Og en gang imellem fører kunst sågar til et nyt lovforslag.

Det er sket, efter Kristian von Hornsleths skulptur »Love Buster« for et par måneder siden blev sat op i Hede-Magleparken i Ballerup, som hører under Boligselskabet Baldersbo.

Skulpturen, der er et kærlighedsknojern, har affødt en heftigt debat, og Dansk Folkeparti har efterfølgende fremsat et lovforslag om, at det fremover skal være obligatorisk med en beboerafstemning ved kunstindkøb i boligselskaber.

Forslaget er faldet direktør for Boligselskabet Baldersbo, Søren B. Christiansen, for brystet.

»Forslaget fra DF smadrer beboerdemokratiet fuldstændigt. Det er jo ikke sådan, at vi som boligselskab bare har sat en skulptur op. Nej, det er naturligvis gjort i samarbejde med afdelingsbestyrelsen. Vi har spurgt, om de var interesseret i skulpturen, og de har også set en model af den. På den baggrund sagde man ja tak,« udtaler Søren B. Christiansen i en pressemeddelelse, hvor Dansk Folkepartis forslag også bliver kaldt for »helt uforståeligt« og »en våd klud i ansigtet på dygtige beboerdemokrater.«

»Med forslaget siger DF jo, at de ikke stoler på, at de beboere, der sidder i afdelingsbestyrelserne, er kompetente nok. Men de er jo valgt demokratisk af beboerne. Det er jo sådan det foregår,« udtaler Søren B. Christensen.

Kunstværket har kostet omkring 600.000 kroner, men det er ikke beboerne, der har betalt regningen. Den har Ballerup Kommune og en række sponsorer taget sig af. Værket er efter offentliggørelsen både blevet rost og udskældt.

»Love Buster«  har især vakt debat, fordi Hede-Magleparken er et område, der har været ramt af uro og vold. »Love Buster« er blandt andet blevet kaldt »en øjebæ«, »et symbol på et voldsvåben« og medført kække forslag til kunstværker andre steder som eksempelvis en skulptur af en kanyle på Vesterbro og en pistol i Tingbjerg.

Kunstneren bag værket, Kristian von Hornsleth, har til TV2 Lorry har forklaret følgende om kunstværket:

»Kan vi selv vælge, om vi vil udøve vold på vores planet i forhold til dyrelivet og miljøet? Eller kan vi være kærlige og ydmyge overfor naturen? Kan vi selv vælge imellem krig og fred? Kan vi vælge at stoppe volden på mennesker og vælge kærligheden? Skulpturen er tilegnet alle os, der altid ser kærligheden som en mulighed i en ofte voldsom verden. Et knojern er et symbol på rå vold, men ved at lade fingerhullerne være blokerede af hjerter, gøres våbnet uanvendeligt.  Kærligheden kan stoppe volden, hvis man vil!«