Klassikerne løb med teaterpriserne ved årets Reumert

»Erasmus Montanus« i Aarhus Teater og Sort/Hvids nybrydende opsætning trak af med de fleste priser ved Årets Reumert, Hvor Kaspar Rostrup fik Hædersprisen for et liv i teatrets tjeneste.

Zaki Youssef som Jakob og Andreas Jebro som Erasmus i Aarhus Teater og Sort/Hvids forestilling »Erasmus Montanus«, der fik Årets Reumert som bedste teaterforestilling. Foto: Emilia Therese Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var klassikerne, der var i fokus, da Årets Reumert 2017 lørdag aften blev uddelt til en række særligt fremstående præstationer inden for den danske teaterverden det seneste år. Årets teaterforestilling blev Aarhus Teater og Sort/Hvids opsætning af Ludvig Holbergs »Erasmus Montanus«, der nogle hundrede år efter, at stykket blev skrevet, igen blev brugt til at vise et fladt og lukket dansk samfund i mødet med studentikos begejstring fra den store verden.

I Aarhus-opsætningen var scenografien i lillebyen både sort-hvid og nærmest todimensional, og der var da også en Reumert for bedste scenografi til Gehrt & Grarup, der var scenografer på forestillingen, ligesom Andreas Jebro hjemtog prisen for årets bedste mandlige hovedrolle som Erasmus Montantus selv. Den bedste kvindelige hovedrolle gik i år til Marina Bouras for fremstilingen af en anden klassisk figur - den græske tragedie-skikkelse Medea, der som hævn slår sine børn ihjel, i forestillingen »Ren« på Husets Teater.

Også Det Kongelige Teater tog et par Reumerter for sin fortolkning af en - lidt nyere - klassiker, nemlig Eugen O'Neills »Lang dags rejse mod nat«, der indbragte prisen som Årets Instruktør til skuespilchefen selv, Morten Kirkskov, mens Peter Plauborg fik prisen for bedste mandlige ensemblerolle for sin fortolkning af den omsorgssvigtede søn i stykket.

Men kombinationen Aarhus Teater og Sort/Hvid var ikke færdig med at hive priser hjem. Også Årets Hæderspris gik til det østjyske for zombie-forestillingen »Living Dead«, hvor fremmedfjendtligheden i Christian Lollikes fremstilling har udviklet sig til en slags levende død. Maria Rich, der spiller en halvdød Barbie-zombie i forestillingen, fik prisen som bedste kvindelige ensemblerolle.

Indenfor musicalgenren gik priserne også til det østjyske. Her var det Fredericia Teater, der fik Årets Reumert i kategorien Årets Musical/Musikteater for endnu en klassiker, »Klokkeren fra Notre Dame«, mens Lars Mølsted fik prisen for Årets Sanger for sin rolle i musicalen.

Modtagere af Årets Reumert bliver udover en statuette af John Kørner begavet med 35.000 kroner hver. Men i en kategori for sig selv er Årets Hæderspris, der udover Kørner-kunsten får 200.000 med sig hjem. Den pris gik i år til Kaspar Rostrup for hans 50 års indsats på teatret.

»Få kan som du tale om kunstens ret. Den indre virkelighed er, ifølge dig selv »lige så sand som den ydre, alene af den grund, at den er i min fantasi og mine tanker«.  Med en selvfølgelig kontakt til kunstens evighed kan du referere helt tilbage til oldtidens oprindelige teaterformer – ikke fordi du var der selv, men fordi du som fuldblods teatermenneske har kontakt til hele teaterhistorien,« lød det blandt andet i motiveringstalen fra Søren Kaare-Andersen,  direktør i Bikubenfonden, der står bag Årets Reumert.

Pristildelingen afgøres af en jury på 15 medlemmer bestående af danske teaterkritikere, kulturjournalister, kulturfolk og repræsentanter for Bikubenfonden.

Øvrige Årets Reumert-priser:

Årets Dramatiker: Jakob Weis, Hamlet in Absentia, NordicOpera

Årets Opera: Dead Man Walking, Det Kongelige Teater

Årets Danseforestilling: Rystet spejl, Det Kongelige Teater

Årets Danser: Bo Madvig, Rammer, GLiMT, Vendsyssel Teater og LimfjordsteatretÅrets Performance: NeoArctic, Hotel Pro Forma

Årets Børne-/Ungdomsforestilling: Gerdas rejse, Teater Refleksion

Årets Talentpriser:
Skuepiller Simon Bennebjerg, Lang dags rejse mod nat, Det Kongelige Teater.

Skuespiller Fanny Louise Bernth, VHS vs. Betamax, Svalegangen.

Skuespiller Nanna Skaarup Voss, Drengen der ville være vægtløs, Aalborg Teater.

Skuespiller Niels Anders Manley, Don Juan, Aalborg Teater.

Scenograf Benjamin la Cour, Klokkeren fra Notre Dame – The Musical, Fredericia Teater.

Sanger Sibylle Glosted, Hamlet in Absentia, NordicOpera.

Koreograf Oliver Starpov, Beginning and Ending, Det Kongelige Teater.