Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Mange kender Arne Jacobsens klassiske Grand Prix-stol fra 1957. Få har endnu set det danske modefirma Han Kjøbenhavns nye fortolkning af stolen, hvor ryggen er blevet beklædt med flettet flagline.
De fleste kender også Hans Wegners Skalstol, Y-stol og Wing Chair, men vi er ikke vant til at se dem klædt i den britiske designer Paul Smiths karakteristiske stribede tekstiler.
De nye gamle stole er blot enkelte eksempler på, hvordan den danske møbeldesignarv kan se ud i opdaterede udgaver anno 2014. Bag dem står de danske møbelfirmaer Fritz Hansen og Carl Hansen & Søn, som begge har lavet møbler i langt over 100 år.
En væsentlig del af de to store møbelproducenters kollektioner er møbler fra dansk designs guldalder i 1950erne og 1960erne, hvor Hans Wegner, Arne Jacobsen, Poul Kjærholm, Ole Wanscher, Finn Juhl og Børge Mogensen dominerede. Og de store danske møbelarkitekters designs sælger som bekendt stadig. Men de sælger ikke sig selv – slet ikke på de nye vækstmarkeder.
»Vi skal hele tiden forny os. Vores mål er at blive større, så vi kan blive ved med at være uafhængige, frem for at blive afhængige af en stor pengemand. Derfor er produktudvikling og vækststrategi utrolig vigtig for os. Vi er meget fokuserede på at ekspandere internationalt,« siger Carl Hansen & Søns administrerende direktør, Knud Erik Hansen, som er utroligt begejstret for firmaets nylige samarbejde med Paul Smith.
»Det viser kvaliteten ved Wegners møbler, og hvad et klassisk produkt kan. Stolene bliver hypermoderne og kommer til at appellere til unge mennesker. Det er en fantastisk gave, at Paul Smith arbejder sammen med os. Han er jo noget mere kendt end os ude i den store verden, og vores virksomhed har slet ikke samme størrelse som hans, men han ser på os og vores produkter med stor respekt,« siger Knud Erik Hansen.
Hos Fritz Hansen påpeger marketingdirektør Christoffer Back også, at man ikke kan hvile på laurbærrene, bare fordi man har en række kendte klassiske møbler i sit sortiment.
»Det er hårdt arbejde at sikre, at klassikerne stadig er relevante og passer ind i en nutidig sammenhæng. Ingen ønsker at leve i fortiden. Der kan være enkelte hardcore design-connoisseurs, der hylder detaljerne fra en specifik periode, men de fleste af os ønsker at se fremad. Møblerne skal passe ind i de liv, som vi lever i dag. Derfor arbejder vi meget målrettet med at placere vores klassiske møbler i internationale livsstilsmagasiner for at vise dem i en nutidig sammenhæng,« siger Christoffer Back fra Fritz Hansen og uddyber:
»Derudover arbejder vi sammen med en lang række brands, som vi har et værdifællesskab med, og som er med til at fastholde os som værende nutidige. Det seneste eksempel er Han Kjøbenhavn, som ligger forrest på den danske modescene og ekspanderer hurtigt internationalt.«
Hurtig udvikling
De to store danske møbelfirmaer er begge på jagt efter nye kunder og nye markeder.
»Vi store og mellemstore danske virksomheder er alt for små ude i den store verden. Vi har hverken kapital eller størrelse til at gøre os rigtigt gældende på de store markeder. Det kræver en kæmpemæssig indsats, men vores ambition er alligevel at udvikle os hurtigere end nogensinde og blive mere kendte i hele verden,« siger Knud Erik Hansen og påpeger, at den proces er godt i gang.
Hans Wegners Y-stol er i den forbindelse firmaets helt store stjerne. Senest har Carl Hansen & Søn åbnet en flagship store i Tokyo, hvor Y-stolen er en bestseller, men butikken sælger også møbler af blandt andet Ole Wanscher og Kaare Klint.
»Y-stolen er vigtig for vores vækst internationalt. For 10-15 år siden var interessen for den meget centreret på det skandinaviske marked. Nu sælger den overalt i verden. Senest er det kinesiske marked kommet med. Vi er i det hele taget begyndt at sælge pænt i Kina, og det er et yderst interessant marked for os, fordi vi kan se store muligheder der, selv om vi endnu ikke tjener styrtende med penge. Vi har en bedre indtjening i USA og Japan, og det er også her, at vi kan se den største fremgang lige nu,« fortæller Knud Erik Hansen.
Fritz Hansen har også øjnene rettet mod øst.
»Vi arbejder med vækstmarkeder i både Norden, USA og Østen med særligt fokus på Japan, Korea, Hong Kong og Singapore. Det er områder, hvor der er en positiv snert af vækst, og hvor vi klarer os ret godt. Kina er selvfølgelig også interessant, fordi det er et marked, som befinder sig midt i en modningsproces i forhold til at absorbere vores designforståelse,« siger Christoffer Back med reference til, at kineserne i en lang periode har haft tradition for at vise velstand ved hjælp af symboler og bling-bling, der meget direkte signalerede rigdom.
»Det har været en udfordring for os. Dansk design er jo kendetegnet ved, at funktionalitet og æstetik går op i en højere enhed ved godt håndværk, langtidsholdbare kvalitetsmaterialer og et stringent udtryk. Men nu er bling-bling-perioden i Kina langsomt aftagende. Man er begyndt at gå højere op i designhistorien og i, at møblerne har en længerevarende værdi,« siger Christoffer Back.
Kina er interessant
Betina Simonsen er direktør for Innovationsnetværket for Livsstil – Bolig & Beklædning. Netværket hører under Uddannelses- og Forskningsministeriet, det arbejder for at fremme vækst og innovation i blandt andet boligbranchen og har et særligt internationalt fokus.
»Kina er særligt interessant, for det er der, at væksten er. Men mange danske virksomheder synes, at det er svært at knække koden i Kina. Så vi skal ud og forklare os selv, og det er et langt sejt træk, som virksomheder, eksportråd, designskolerne og andre aktører skal arbejde sammen om. Vi skal ud og fortælle om vores værdier, for mange kinesere har den opfattelse, at jo mere pompøst og glitrende, noget er, desto dyrere og mere eksklusivt må det også være – og det er jo det stik modsatte af de værdier, som dansk møbeldesign typisk repræsenterer,« siger Betina Simonsen.
Når hun i professionelle sammenhænge tager imod kinesiske gæster, gør hun derfor altid en dyd ud af at invitere dem på besøg i private danske hjem.
»Det gør vi, så de kan mærke atmosfæren og livsstilen. Og det gør et stort indtryk på dem, for kineserne har slet ikke samme opfattelse af, hvad et hjem er. Kineserne inviterer sjældent gæster hjem, og hvis de har mulighed for det, har de et særligt rum til gæster, som er lukket af til daglig. Vi viser dem, at vores hjem både er pæne og funktionelle, og at møblerne bliver brugt af børn og af voksne, til daglig og til gæster,« siger Betina Simonsen.
Både Carl Hansen & Søn og Fritz Hansen gør også en del ud af at udbrede det glade budskab om dansk møbeldesign i verden.
»Her går vi især efter den professionelle målgruppe: Arkitekter og indretningsdesignere. Vi besøger dem, inviterer på besøg hos os, deler viden om dansk design og tilgangen til at kombinere æstetik og funktionalitet i indretningen, som er en meget dansk ting,« siger Christoffer Back, som ikke drømmer om, at mennesker over hele verden skal bo som danskere.
»Men vi mener, at man kan placere noget af den nordiske æstetik i de fleste indretninger i verden. Når man bor i Marokko, skal man bo, som man nu engang bor der, men man kan sagtens få en oplevelse ud af at placere eksempelvis Poul Kjærholms PK22 i den indretning,« siger Christoffer Back, som peger på, at der er rigtig gode muligheder for dansk design internationalt for tiden:
»Som brand har Danmark det fantastisk. Vi nyder stor international anerkendelse for vores New Nordic-køkken, TV-serier og livsstil. Vi bliver anerkendt for vores nordiske tilgang til at hylde det ægte, det nære, det funktionelle, det æstetiske og dét, der er holdbart over tid. Vi er inde i en rigtigt god og positiv periode. Det momentum skal vi som virksomhed selvfølgelig udnytte til at få lidt mere gennemslagskraft internationalt.«