Klarinetten med den spirituelle kraft

Som kreativ rejsefører gennem farverige landskaber deler klarinettisten Peter Bastian gavmildt ud af sin livslange kærlighed til Balkan-musikken.

Som kreativ rejsefører tager Peter Bastian os gennem farverige landskaber, hvor tingene og tonerne får den tid, de skal have, og hvor fryd og smerte, på livsbekræftende vis, går op i en højere enhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Hjorth

Peter Bastian på klarinet i det folkemusikalske hjørne. Ja, så ved man vel nogenlunde, hvor man er henne, og man fristes til at spørge, om der er nyt under solen?

Og her får man så øjeblikkeligt svaret: Ja, det er der. Fra de første toner bliver man overvældet for ikke at sige paralyseret. Ikke blot fordi Peter Bastian spiller med en imponerende klang, virtuositet og volumen, nej, i langt højere grad, fordi man oplever en spirituel kraft, et sprog, der på én gang er urgammelt og totalt tidløst, og som netop er en strøm af nyt under solen.

Den nu 72-årige Peter Bastian, som oprindeligt blev uddannet inden for både teoretisk fysik og klassisk fagotspil, og som har været vidt omkring i musikkens verden, fortæller i noterne, at han i efteråret 2014 fik diagnosen akut leukæmi. Undervejs i behandlingsforløbet voksede beslutningen om at dele en livslang kærlighed til musikken fra Balkan og indspille den, som den klinger i en senmoderne, nordisk sjæl. Og, ja, det er lykkedes.

Peter Bastian, der alternerer mellem en original bulgarsk klarinet og en tyrkisk bronze-klarinet, er i selskab med to norske åndbrødre, harmonikaspilleren Gabriel Fliflet og bassisten og guitaristen Olav Tveitane.

Som trofaste sekundanter lægger de det rette fundament under klarinettistens store og rigt ornamenterede toneudflugter, men lejlighedsvis kommer de også selv »til orde« – ikke mindst i et stykke dansk folkemusik, en sønderhoning med titlen »Når vinden er os føjelig«, hvor Tveitane spiller på den gamle luttype, cister. Et yderst charmerende nummer, der giver en fin kontrast til den som oftest ganske statiske musik fra Bulgarien, Rumænien, Tyrkiet og nærmeste omegn.

For det handler, som albumtitlen antyder, om ballader, altså langsomme, melankolske, bittersøde, romantiske, vemodige og dramatiske værker. Og som kreativ rejsefører tager Peter Bastian os gennem farverige landskaber, hvor tingene og tonerne får den tid, de skal have, og hvor fryd og smerte, på livsbekræftende vis, går op i en højere enhed.

Hvem: Peter Bastian/Gabriel Fliflet/Olav Tveitane

Hvad: »Bastians Ballader«. www.peterbastian.dk PBCD 03 (CD & 2LP)