Klar til mere svingom i gaderne

Den sidste blues er sunget. De sidste whiskers er strøget. Årets udgave af Copenhagen Jazz Festival var badet i sol og succes – arrangørerne vil muligvis satse mere på dansemusik fremover.

Folk vil danse – her til Leonardo Pedersens Jazzkapel i Kongens Have - »så vi skal have mere af den løsslupne musik«, siger Copenhagen Jazz Festivals leder Kenneth Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arrangørerne bag Copenhagen Jazz Festival kan se tilbage på en sommer med succes.

Festivalen har været holdt siden 1979 og står i dag som ét af Europas største musik­arrangementer – med omkring en kvart million tilhørere til de talløse koncerter indendørs og udendørs.

Kenneth Hansen er festivalleder og glad for årets resultat. Også fordi solen har vist sig fra sin allermest hjælpsomme side denne gang.

»Det blev en fantastisk festival i år,« siger han til Berlingske.

»Vi har sjældent haft så godt vejr i alle ti dage, virkelig sjældent. Der går næsten Barcelona i stemningen de dage. Alle vil ud og høre musik – og de vil ikke have, det stopper.«

Godt vejr under festivaler er som regel en mønt med to sider: Varmen trækker flere mennesker til, men holder dem traditionelt udendørs. Årets udgave af Copenhagen Jazz Festival var ingen undtagelse.

Festivallederen klager alligevel ikke:

«Det er da klart, at når man er gået ind til en indendørskoncert, kunne man være fristet til at tænke: »Hold da op, hvor var der dejligt oppe på gaden,« siger Kenneth Hansen.

»Specielt de udendørs arrangementer er gået fantastisk, også dem med entré. Men det umiddelbare overblik over indendørskoncerterne er, at vi er nået i mål. Så det ser alt i alt virkelig pænt ud,« siger han.

Mere af den løssluppen jazz

Kenneth Hansen er også stærkt tilfreds med indholdssiden.

»Jeg har ikke været skuffet over de store navne. Chick Corea var fuldstændig fantastisk. Charles Lloyd var simpelthen magisk. Og vi har for første gang haft et New Orleans-tema. Det har været sjovt at se, hvordan folk har tørstet efter New Orleans-festen. Vi skal have noget mere af den løsslupne jazzstemning. Folk vil gerne ud og fysisk have det sjovt. Folk vil gerne danse. Dét har fået mig til at tænke: Aha, det skal vi have mere af. »

Kenneth Hansen konkluderer at »vi skal virkelig være glade for, at København har en musikfestival, som blender ind med byen. Det er unikt, at den blander sig med kirker, med museer, med en brandstation, med Skuespilhuset og en slagtehal. Ingen andre festivaler farver byen som Copenhagen Jazz Festival gør det.«

Benjamin Koppel er verdenskendt saxofonist og arrangøren bag et af festivalens tiltag, Valby Summer Jazz. Han har også været glad for årets festival, men drypper samtidig en smule malurt i bægret.

»Selv om man er gode venner, kan man jo godt holde kritisk øje med, hvad der foregår. Jazzfestivalen prøver at leve op til sit ansvar som paraplyorganisation. Så det er godt, der sker forbedringer – selv om ikke alt er perfekt.«

Benjamin Koppel mener desuden, vejret simpelthen har været for godt.

»Vi har ikke solgt helt så meget, som vi håbede på. Vi kan bedst lide, når der er en smule regn og gråvejr, for så vil folk hellere ind til koncert,« siger Benjamin Koppel til Berlingske.

»Men den har kunstnerisk og stemningsmæssigt været helt i top. Alle musikere og publikum har været super begejstrede.«

Benjamin Koppel tror i øvrigt, at man måske har nået overgrænsen for antallet af arrangementer.

»Vi har haft flere koncerter end nogensinde. Det kan måske endda være, vi har fået for mange. Mange steder har meldt om mindre billetsalg end sædvanligt. Jazzfestivalen udsendte avisen næsten en måned senere end den plejer.

Folk skal jo have at vide, den findes – også i god tid.«