Kirsten Dunst: Jeg ville filme telefonbogen, hvis Coppola bad mig om det

Kvinderne i centrum ved præsentationen af Sofia Coppolas nye film, og det er de også, når Social Media-stjernerne invaderer Cannes.

Kirsten Dunst , Nicole Kidman og Elle Fanning til aftenens gallapremiere på »The Beguiled«. Fold sammen
Læs mere
Foto: SEBASTIEN NOGIER

Efter at de 11 første konkurrencefilm i Cannes har  været instrueret af mænd, var det onsdag tid til den første højprofilerede kvindes film i kampen om Den gyldne palme. Og det var endda med en film med fokus på kvinder.

Sofia Coppolas »The Beguiled« (Den eller de forledte), foregår under borgerkrigens USA, hvor en kvinde spillet af Nicole Kidman leder en pigeskole med fem elever og en lærer (Kirsten Dunst) i en stor afsondret sydstatsvilla. Da en såret nordstatssoldat spillet af Colin Farrell  dukker op og bliver plejet af kvinderne, rykkes der afgørende ved balancen mellem kvinderne, og lyst og længsler trækkes frem i det fint intense drama.

Relationerne mellem mænd og kvinder var da også i fokus på det efterfølgende pressemøde, hvor Kirsten Dunst mente, at den balance man etablerede for at overleve i en pige- eller kvindegruppe blev kraftigt ændret, når en mand kommer ind i billedet.

»Jeg vil sige, han ødelægger den,« lød det fra Nicole Kidman.

»Sjovt - jeg havde faktisk engang en kæreste, der kaldte mig “ødelæggeren”,« svarede Colin Farrell, der ellers ikke kunne finde positive vendinger nok for, hvordan det var at arbejde med kun kvindelige medspillere og en kvindelig instruktør.

»Jeg har arbejdet med det her i 20 år - og jeg tror, det er den bedste oplevelse, jeg har haft i min karriere - og i øvrigt kun min anden kvindelige instruktør,« sagde Colin Farrell, der roste Sofia Coppola for både sin elegance og sin ømhed. Også Kirsten Dunst havde kærlighedserklæringerne fremme til Coppola:

“Hvis Sofia tilbød mig telefonbogen som manuskript, ville jeg stadig sige ja.«

Nicole Kidman havde også en mere seriøs tilgang til kvindeproblematikken i film til spørgsmålet om, hvorfor det var vigtigt med en kvindelig instruktør.

»Kun fire procent af de store film var sidste år instrueret af kvinder. Billedet er det samme for TV-serierne. Og det er kun blevet værre med årene. Så statistikken siger lige ud hvorfor det er vigtigt som aldrig før, at støtte kvindelige filmskabere,« sagde Nicole Kidman, der til gengæld gerne omfavnede udviklingen med at der kommer mere TV-produktion i stedet for film.

»Jeg bliver 50 i år, og jeg har aldrig haft så mange gode roller, som nu - på film og på TV.”

Selv om netop »The Beguiled« er et eksempel på en ganske stjernebesat film, så har fraværet af de store amerikanske Studios i år betydet, at der har været færre spektakulære filmstjerne i Cannes. Til gengæld har man kunnet registrere et nyt fænomen ved celebrity-festerne: Social Media-stjernerne - de såkaldte “Influencers”, rapporterer The Hollywood Reporter.

I sidste uge landede for eksempel amerikanske Amanda Steele i Cannes til større medieopmærksomhed. Hun har 2,7 millioner følgere på instagram og kan om nogen sætte gang i salget af luksusvarer. Og kvitterede da også efterfølgende med opdateringen “ “Thank you Dior makeup for treating me like a princess!”

Kvinderne - for det er kun kvinder - flyver ind fra hele verden for lige at få taget en selfie på Croisetten eller dukke op til et brand-party finansieret af diverse luksusbrands.

»Ved at være på en festival eller en event kan “influencers” hjælpe med at bygge en buzz op for en film, skabe trends for et brand og fungere som et insider-blik i hvad der er nyt og smart,« siger  David Giglio, fra so-me agenturet Digital Media Management i LA til The Hollywood Reporter.

De nye So-Me stjerner var til gengæld ikke inviteret, da festivalen tirsdag aften holdt sin store fest i anledning af festivalens 70 års fødselsdag. Selv om fyrværkeriet var aflyst af respekt for Manchester-tragedien, blev festen gennemført med en overflod af store filmnavne:

Michael Haneke, Jane Campion, Cristian Mungiu, Ken Loach, Costa-Gavras, Oliver Stone, Nicolas Winding Refn, Bong Joon-ho, Sofia Coppola, George Miller, Leonardo DiCaprio, Benicio del Toro og Tilda Swinton var bare nogle af de navne, festlisten inkluderede.

Og efter middagen havde Salma Hayek lusket et mariachi-band med  ind til festen, rapporterer The Hollywood Reporter. Det samlede hurtigt de mest festglade folk til at skråle med rundt om bandet - folk som Alejandro G. Inarritu, Diego Luna, Isabelle Huppert og - selvfølgelig - Mads Mikkelsen.