»Kim Larsens kampagne er usmagelig«

Blandt andre Kim Larsen står bag ny kampagne, der drager parallel mellem rygeloven og totalitære metoder i Nazityskland. Mangel på respekt, mener Arne Rolighed, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Kim Larsen er del af en kampagne, der er på konfrontationskurs med Kræftens Bekæmpelse. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række af Danmarks store kulturpersonligheder har i stedet for en fødselsdagssang valgt at »fejre« den omstridte rygelovs ét års fødselsdag med en omfattende kampagne mod selvsamme lovgivning. Men kampagnens åbenbare reference til et af nazismens mest berømmede slagord, »Arbeit macht frei«, er langt over stregen, mener en af rygelovens største fortalere, Kræftens Bekæmpelse.

»Det er simpelthen usmageligt at kæde en sådan kampagne sammen med den udryddelse, der fandt sted i nazisternes koncentrationslejre. Det er mangel på respekt over for de seks millioner jøder, der mistede livet at lave den parallel,« siger adm. direktør Arne Rolighed.

Plakater, postkort og flyers med teksten »Tillykke med rygeloven. Gesundheit macht frei« har fra i mandags og to uger frem præget DSB-stationer, caféer og husmure landet over. Afsenderne »Det dårlige Selskab« er den såkaldte Himmelblå Fonds bestyrelse, der tæller medlemmer som Kim Larsen, Erik Clausen og Anne Marie Helger. Kim Larsens manager, Jørn Jeppesen, har været med til at udvikle idéen og understreger, at det ikke er intentionen at vække anstød.

»Vi vil forklare, at systemet er begyndt at bruge totalitære metoder, og derfor er sammenligningen på sin plads. Det er selvfølgelig ikke for at støde folk. Rygeforbudet og en masse andre love og paragraffer er udemokratiske, fordi man fjerner den personlige frihed. Vi har en klar fornemmelse af, at den almindelige dansker ikke ser, at demokratiet er i fare ved sådan en lovgivning, fordi man fra organisationer som Kræftens Bekæmpelses side skræmmer befolkningen for så at indføre en lov hen over hovedet på dem. De vil ikke bare beskytte ikke-rygerne fra røg – de vil forhindre rygere i at ryge. Når nogen på den måde ved bedre, klinger det meget af totalitære regimer« siger Jørn Jeppesen,

Men Kræftens Bekæmpelse vil ikke forhindre danskerne i at ryge. Blot have indflydelse på hvor de gør det, understreger Arne Rolighed.

»Kim Larsen har lov til at både ryge, drikke, spise og gå i hundene. Der bør være frihed. Men passiv rygning koster menneskeliv, så fællesskabet har altså lov til at yde en påvirkning, så den passive ryger også har friheden til sige nej.«