Kim Larsen - den småborgerlige slumstormer

Nationalskjalden Kim Larsen var ikke så nem at sætte i bås i politisk henseende. »Måske kommer man tættest på ved at betegne ham som en småborgerlig anarkist,« siger forfatteren Peter Øvig Knudsen, der beundrede sangeren højt, men havde det svært med flere af sangerens synspunkter.

(ARKIV) Kim Larsen på Bøgescenen under SmukFest, den 3. august 2016. Nationalskjald Kim Larsen er søndag morgen sovet ind efter længere tids sygdom. Han blev 72 år. Det skriver Ritzau, søndag den 30. september 2018.. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom mange ældre danskere instinktivt ville placere den afdøde sanger og nationalskjald Kim Larsen på den politiske venstrefløj, er det et mere komplekst billede, der tegner sig, når danskerne ser tilbage på det liv, som sangeren fik.

»Som ung mand i 1960erne søgte han sammen med hippierne, fordi det ligesom var der, det sneede den gang, men det var ikke deres holdninger, han tog videre,« siger journalisten og forfatteren Per Øvig Knudsen om Kim Larsen, der døde søndag morgen, 72 år.

Som ung boede Kim Larsen som slumstormer i Sofiegården på Christianshavn, hvor også den senere Gasolin-bassist Wili Jønsson holdt til, men han havde et ganske uromantisk forhold til de gamle bygninger, hvorfra han senere blevet båret ud af hele fire betjente - og foreviget af en pressefotograf.

»Det var noget værre slum,« sagde han senere.

Blandt slumstormernes arvtagere, 1980ernes BZere, kom Kim Larsen til at spille en vis rolle, da de maskerede unge lå i voldsomme kampe med politiet i Ryesgade. Kim Larsen kom hjem fra en turné i Norge, kravlede over barrikaderne og erklærede, at han gerne ville købe det omstridte hus i Ryesgade og forære det til BZerne.

Gasolin alias Søren Berlev, Frans Beckerlee, Kim Larsen og Wili Jønsson holder pressemøde i Glassalen i Tivoli i forbindelse med danmarkspremieren på Anders Østergaards dokumentaffilm'Gasolin'. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen.

»Så mente han, at problemet ville blive løst. Men BZerne ville ikke have kvalt deres oprør af en ‘mangemillionær’, så det blev ikke til noget. Og det kunne godt vække Kim Larsens bitterhed, selv mange år efter. Han syntes, det var et foragteligt synspunkt, at man partout ville slås og ikke bo fredeligt i hus, når man nu fik chancen,« siger Peter Øvig Knudsen, der mener, at Ryesgade-købet mest af alt var Kim Larsens romantiske forsøg på at få ro i gaden.

»København var ligesom hans by, og der skulle være fred og ro,« siger Peter Øvig Knudsen.

På den måde var der noget ærkedansk snusfornuft over ham, siger Peter Øvig Knudsen, der også minder om, at den tidligere folkeskolelærer Kim Larsen ind imellem luftede nogle synspunkter om børneopdragelse, der kom tæt på det reaktionære, som når han erklærede, at børns vilje havde det bedst i fars lomme.

»Han var i øvrigt også glad for 1950erne, en af de mest udskældte tidsperioder, men som åbenbart var en tid med en slags personlig opvågnen for ham selv,« siger Peter Øvig Knudsen.

Kim Larsens personlige kampagne mod rygeloven, som han investerede flere hundrede tusind kroner i, betragter Peter Øvig Knudsen som en af sangerens mindst gennemtænkte.

Peter Øvig Knudsen om Kim Larsen

»"København var ligesom hans by, og der skulle være fred og ro."«


»Jeg har ærlig talt sjældent mødt så åndssvagt et standpunkt hos en kunstner, jeg samtidig har beundret så højt. Men altså Kim Larsen tog den personlige frihed meget alvorligt, og det med rygningen var et af de steder, hvor hans anarkisme fik et nærmest småborgerligt udtryk,« siger Peter Øvig Knudsen.

Politisk kunne Kim Larsen også finde på at stille sig selv og sin musik til rådighed for bevægelser, som han sympatiserede med. I 2003 optrådte Kim Larsen, der selv var skolelærer, inden han gik til musikken, for Danmarks lærere, da disse demonstrerede mod den såkaldte vækstplan.

»Det hjalp os på et tidspunkt, da vi følte os noget alene i folkeopinionen,« siger formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo.

Kim Larsen nåede usædvanligt bredt ud i Danmark, siger lærerformanden, der fortæller, hvordan nyheden om sangerens bortgang fik ham selv, hans 82-årige nabo og dennes 21 årige barnebarn til at udveksle favoritsange af Kim Larsen.

»Det er der ikke mange nulevende sangskrivere, man kan sige det samme om,« siger Anders Bondo.

Sognepræst Kathrine Lilleør siger om Kim Larsen, at han i sin ungdom placerede sig »forholdsvist forudsigeligt«’ på venstrefløjen, men at han syntes at blive »mere sig selv«, da han blev ældre.

»Han havde et verdensbillede, som udgik fra hans eget hjerte og blev tydeligvis mere og mere ligeglad med, hvad andre måtte mene om ham og hans eventuelle politiske ståsted,« siger Kathrine Lilleør, der mener, at Kim Larsens bredt favnende gennemslagskraft hænger sammen med sangerens særlige fornemmelse for »det sandfærdige«.

En pilsner i Himmelbaren

Det er de færreste danske kunstnere, der kan samle så stor veneration fra et så bredt politisk spektrum som Kim Larsen, og det er netop hans evne til at samle danskerne med sang, som Folketingets politikere hæfter sig ved.

»Når man som jeg er meget glad for sang, er man også glad for Kim Larsen. Han repræsenterede en herlig gadedrengestil, som han understregede med sin kasket og sin flab, og det kommer vi til at savne,« siger kulturordfører fra Venstre, Bertel Haarder.

Alex Ahrendtsen, kulturordfører for Dansk Folkeparti, hæfter sig ved Kim Larsen som en folkesanger, der kunne synge sig ind i folkets hjerte.

»Uden ham ville min barndom og ungdom have været fattigere. Han skrev vidunderlige sange, der også kunne bruges til fællessang, og de blev derfor en umistelig del af vores sangskat og kultur. Med ham går en æra i dansk musik til ende,« siger Alex Ahrendtsen.

I den modsatte side af Folketinget siger Søren Søndergaard fra Enhedslisten, at Larsens sange var en fast bestanddel af hans ungdom.

»Men de fulgte med, da vi blev ældre. Og blev overtaget ikke bare af vores børn, men også af vores forældre. Hans sange blev folkeeje og vil være det i mange år fremover,« siger Søren Søndergaard, der er kulturordfører for Enhedslisten

Mogens Jensen, kulturordfører for Socialdemokratiet, kalder Kim Larsen Danmarks »folkelige nationalskjald«, der vil gå ind i dansk kultur- og musikhistorie som en af de store.

»En enestående musiker, sanger og sangskriver, der skrev og sang for hele Danmark - om hele Danmark,« siger Mogens Jensen.

Både med Gasolin' og som solist og med sine holdninger repræsenterede Kim Larsen den lille mand og kvinde og satte sit klare musiske aftryk på fem årtiers danmarkshistorie, siger den socialdemokratiske ordfører.

»Vi vil mindes ham i mange generationer endnu ved at høre og synge med på hans sange, mens han helt sikkert lytter med over en smøg og en pilsner fra Himmelbaren,« siger Mogens Jensen.