Khader: JPs tilbagetog er en falliterklæring

Naser Khader fik også smidt sine livvagter ud ved ytringsfrihedspris-uddeling - hvad han ikke har oplevet før. Han forstår behovet for at beskytte medarbejdere, men mener, JP er gået for vidt overfor Flemming Rose.

Naser Khader til en demonstration til støtte for ytringsfriheden i januar sidste år, hvor en række journalister og debattører møder op foran JP/Politikens Hus for at udtrykke deres sympati for JP. I dag er Naser Khader overrasket over, at Jyllands-Posten har kastet håndklædet så meget i ringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Det konservative folketingsmedlem Naser Khader har i mange år stået for kritik af fundamentalistisk islam og har af samme grund været ledsaget af livvagter, når han bevægede sig i det offentlige rum. Og de er altid blevet accepteret, fortæller politikeren, der derfor også var noget overrasket over, at livvagterne blev forment adgang til uddelelsesen af en pris for ytringsfriheden på Jyllands-Posten i september 2015.

Her havde bestyrelsesformanden for JP-Politikens Fond, Jørgen Ejbøl, erklæret, at daværende udlandsredaktør på Jyllands-Posten, Flemming Rose godt kunne glemme at få sine livvagter fra PET med ind til arrangementet - og det samme kom til at gælde for Naser Khaders livvagter.

»Jeg kom lidt sent, og bemærker først bare, at Jørgen Ejbøl kommer løbende og begynder at diskutere med mine livvagter, mens jeg er er i gang med at hilse på folk. Da livvagten så fortæller, at de er uønskede går vi stille og roligt, og jeg laver ikke noget stort nummer ud af det, men PET laver en rapport om det,« fortæller Naser Khader.

»Jeg har ikke oplevet det før. Livvagterne er jo politifolk, og man går normalt ikke og hindrer politifolk i at udføre deres arbejde,« siger Naser Khader, der har oplevet og forstår Flemming Roses frustration over modstanden fra Jyllands-Posten.

»Jeg har forståelse for, at der er medarbejdere i JP-Politikens hus, der er bange, og som skal passes på. Men jeg har ikke forståelse for, at Rose ikke har fået lov til at blande sig i den offentlige debat, for hans stemme er efter min mening en af de vigtigste stemmer, når det kommer til forsvaret for ytringsfriheden. Så det overrasker mig, at han møder så stor modstand, og at der foregår så meget bag kulisserne,« siger Naser Khader.

»Det er naturligt, at man ikke vil vise tegningerne  for ikke at øge truslerne mod bladhuset, men jeg synes godt, man kunne have markeret 10-årsdagen for tegningerne sidste år med et genoptryk, hvor det var relevant. På den her måde har man jo kastet håndklædet i ringen og erkendt, at man har tabt den kamp. Selvfølgelig er JP i en situation, hvor de skal tage hensyn til en masse medarbejdere - men jeg mener at det er en falliterklæring, at man melder sig ud af en af de vigtigste værdikampe der findes, kampen om ytringsfriheden,« erklærer Naser Khader.