Kendte aalborgensere om New York Times-hæder: Det er jo et vildt selskab

Den amerikanske avis New York Times har placeret Aalborg på listen over byer, der er et besøg værdigt i 2019. Berlingske har talt med to tidligere aalborgensere, folketingsmedlem Joachim B. Olsen og sangerinde Pernille Rosendahl, om deres forhold til byen.

Den amerikanske avis The New York Times råder sine læsere til at besøge Aalborg i løbet af 2019. Særligt fremhæver de byens arkitektur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks fjerdestørste by - »Nordens Paris,« »Dobbelt-A,« »Ålleren« eller bare Aalborg - rangerer nu på samme liste som blandt andet New York, Las Vegas, Salvador i Brasilien, Eilat i Israel, Hong Kong og vietnamesiske Danang.

Der er tale om New York Times' årlige liste over steder, der er værd at besøge, og i 2019 har den amerikanske avis vurderet, at Aalborg er blandt de 52 fremhævede byer, som bestemt er et besøg værdigt.

Byen har udviklet sig meget de senere år, og New York Times fremhæver blandt andet Aalborgs arkitektoniske scene. Heriblandt Utzon Centret, koncertstedet Musikkens Hus og kulturhuset Nordkraft. Og også Vestre Fjordparks 165.000 m2 store områder med mulighed for blandt andet at svømme, sejle i kajak eller windsurfe, fremhæves på listen.

Sangerinden Pernille Rosendahl er født i Aalborg og boede der de første ti år af sit liv, men er kommet i byen gennem hele sit nu 46-årige liv, både på familiebesøg og for at spille. Hun har set byen udvikle sig, og i Aalborg ligger rent faktisk et af de steder, som hun elsker allerhøjest i Danmark.

I Aalborg ligger et af de steder, som sangerinden Pernille Rosendahl elsker allerhøjest i Danmark. Det er »Kunsten Museum of Modern Art,« som ifølge sangerinden er et af de »vildeste kunstmuseer« i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard.

»Jeg blev overrasket, da jeg så, at New York Times har fremhævet Aalborg. Det er jo et ret vildt selskab, som byen er havnet i. Det har været smukt at se, hvordan byen har udviklet sig rent kulturelt. Det er også noget af det, New York Times zoomer ind på. Nordkraft er blevet en pulserende nerve, og det kan man mærke som kunstner, når man kommer på besøg. Byen har tidligere været en lille smule søvnig på det kulturelle område, men det har ændret sig,« siger Pernille Rosendahl og fortsætter:

»Der er et sted i Aalborg, som mit hjerte banker helt utroligt varmt for. Og det er Kunsten (Kunsten Museum of Modern Art .red). Stedet er et af mine kardinalsteder i Danmark, fordi det har været så vigtig en spiller i min udvikling som menneske. Jeg mindes tydeligt, at det her progressive, moderne kunstmuseum kunne sætte hele min barnebevidsthed i brand. For et års tid siden ringede jeg til dem og spurgte, om jeg måtte afholde en koncert hos dem, og det blev springbrættet til min museumsturné. Når jeg kom der, følte jeg virkelig, at der var nogen, der forstod mig. Det er stadig den dag i dag et af de vildeste kunstmuseer, vi har i Danmark. Et magisk sted. Fra bunden af mit hjerte så er det et af de steder, jeg elsker allerhøjest i Danmark,« siger Pernille Rosendahl.

En emotionel tilknytning

En anden aalborgenser er folketingsmedlem Joachim B. Olsen (LA). Han er født og opvokset i Aalborg. Også han har bemærket byens forandring de senere år.

»Som gammel aalborgenser er jeg stolt. Aalborg har gennemgået en stor og positiv forandring, siden jeg boede der i 1999. Dengang var der stor forskel på Aarhus og Aalborg. Det passede, når man sagde, at Aarhus var smilets by, for den var lidt mere positiv og lidt mere for de yngre. Aalborg var lidt mere rå og havde dengang ikke så meget at byde på rent arkitektonisk, men der er virkelig sket noget på den front, og i dag fremstår byen meget mere åben og indbydende. Især havnen er blevet rigtig flot. Det kan de være stolte af i Aalborg. Der er sket så meget, at hver gang, jeg kommer dertil, så har byen forandret sig og fundet et mere indbydende udtryk,« siger Joachim B. Olsen.

Joachim B. Olsen har brugt tusindvis af timer på atletikstedet »Skovdalen« i Aalborg. Det er et af de steder, som folketingsmedlemmet ynder at genbesøge i byen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard.

Selvom at Joachim B. Olsen roser byens udvikling, er det ikke et af de af New York Times fremhævede steder, som han finder smukkest i Aalborg. Det er derimod et sted, hvor han efter eget udsagn har tilbragt tusindvis af timer.

»De steder, jeg kan lide at besøge, er steder, jeg har en form for emotionel tilknytning til, og som personligt betyder meget for mig. Det er især Danmarks smukkeste atletikstadion »Skovdalen,« som ligger meget tæt på centrum, men alligevel er omgivet af skov. Det er et sted, jeg har brugt tusindvis af timer og kun har gode minder fra. Det er sådan et sted, jeg selv tager hen, når jeg er i Aalborg,« siger folketingsmedlemmet.