Kendt Olsen-banden-skur flytter: Derfor skal det til Gedser

Det Gule Palæ eller kontroltårnet kendt fra Olsen Banden filmen "Olsen Banden på sporet" bliver flyttet til Gedser. Lysmasterne blev lagt ned i krydset ved Fisketorvet. Lørdag den 3. september 2016. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu flytter bygningen ’Det Gule Palæ’ - kendt fra ’Olsen-banden fra København’ til Gedser

40 ton Olsen-banden-klenodie indledte lørdag en lang rejse. Det skete, da en kæmpestor kran løftede bygningen, kendt som ’Det Gule Palæ’, op på en blokvogn, som fragtede det kendte Olsen-banden-klenodie fra København til Gedser.

Bygningen, der indtil lørdag morgen stod blandt jernbanesporene nær Vestre Fængsel i København, er et kontroltårn, som blev en dansk filmskat, da det optrådte i Olsen-bandens syvende film – ’Olsen-banden på sporet’ fra 1975.

Tilbage i 2014 kom det frem, at DSB ville rive det gamle kontroltårn ned for at skabe plads til personalebygninger. Tårnet var i forfald, men det fik alligevel danske og tyske Olsen-banden-fans til at kæmpe for bevarelsen af den ikoniske bygning. Med økonomisk hjælp fra blandt andre A.P. Møller Fonden er det lykkedes at sørge for ’Det Gule Palæ’s overlevelse ved at fragte det til remisemuseet i Gedser, hvor det i løbet af 2017 bliver til Olsen-banden- museum.

Kørt gennem København

Lørdag morgen begyndte Det ’Gule Palæ’ så sin omfattende rejse fra Otto Bussesvej i København til Gedser Remisemuseum tæt ved Danmarks sydligste punkt. Kontroltårnet blev hejst 30 meter op over jorden og sænket ned på en blokvogn, som kørte gennem København for at sejle fra Enghave Brygge til Gedser.

Under turen var der et særligt sted, som Olsen-banden-fans så frem til.

Tårnet skulle passere under Knippelsbro. Broen er nemlig kendt fra filmen ’Olsen-banden på sporet’, hvor ’Børge’ i filmen får presset bropasseren til at hæve broen, da han sejler under den i en pyttelille jolle med en stjålet flagstang sat oven på masten.