Kendt kunstner anklages for at snyde sine fans for millioner af kroner

Marina Abramović har ifølge amerikansk medie udnyttet sine fans og misbrugt millioner af kroner. Hun afviser selv alle anklager.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun har skåret i sig selv. Hun har udsat sig selv for overgreb. Men har hun også været lige lovlig kreativ med andres penge?

Marina Abramović kom under anklage i New York Post forleden: »Performancekunstens bedstemor« havde samlet op mod 10 millioner danske kroner ind til et institut for sin kunst. Så da instituttet ikke blev til noget, skulle hun have betalt de mange støttekroner tilbage - hvilket hun ifølge det amerikanske dagblad ikke lige fik gjort.

Den jugoslaviskfødte kunstner fik ideen til Marina Abramović Institute i 2011 og har siden arbejdet på sagen. Hun købte et nedlagt teater i provinsbyen Hudson nord for New York formedelst 950.000 dollar og ville så fylde den tomme bygning med arrangementer i feltet mellem kunst og videnskab.

En del af finansieringen kom fra hende selv: Marina Abramović skød omkring halvanden millioner dollar ind i projektet. Resten af pengene skulle komme fra såkaldt crowdfunding - hvilket resulterede i nøjagtig 661.452 dollar via sitet Kickstarter.

Alt er gået efter planen. Lige indtil oktober i år. Kunstneren fik kigget nærmere på sin idé og fandt den med ét helt urealistisk. Hvis hun skulle virkeliggøre sin drøm i Hudson, ville den koste omkring 31 millioner dollar.

»Jeg ville aldrig kunne rejse 31 millioner,« fortalte hun til The Art Newspaper - »ikke med mindre en fantastisk fyr fra Emiraterne eller en russer skrev en check.«

Så hun droppede øjeblikkeligt al videre udviklingsarbejde i huset og indstillede sin indsamling. Men hvad med de penge, folk allerede havde betalt?

New York Post kiggede på sagen sidste søndag og konkluderede kort og godt: »The artist is present, but the cash is gone«. Ordlyden spiller på kunstnerens egen »The artist is present« - en meget omtalt event på Museum of Modern Art i 2010.

De i alt 4.765 donorer med rapsangeren Jay Z i spidsen var også blevet lovet signerede DVD’er og andre gaver som tak for interessen. Men heller ikke de gaver er ifølge dagbladet nået frem.

»Jeg gav 200 dollar og har ventet på min DVD siden 2013,« skriver en donor på Kickstarter.

Avisen har til overflod kigget på skatteforholdene i Abramovićs virksomhed og fundet en gæld til det offentlige på godt 100.000 dollar. Marina Abramović gik i rette med artiklen to dage senere:

»Jeg må tilbagevise New York Posts anklager om tyveri,« skrev hun. »Pengene fra Kickstarter-kampagnen blev ført over til det formål, de var ment til. Min oprindelige vision for instituttet udviklede sig i de følgende år - og jeg er stolt af arbejdet.«

De i alt 661.452 dollar blev brugt på designerne bag det planlagte hus, understreger hun. Udgiften til dem var 655.167 dollar og 10 cents. Og dét havde hele tiden været meningen.

Når donorerne ikke har fået deres gaver til gengæld for pengene, er det deres egen skyld: De er ikke selv vendt tilbage på instituttets henvendelser.

Gaverne var i øvrigt afhængig af beløbets størrelse: Én dollar ville udløse et knus fra kunstneren. 100 dollar ville udløse en af de omtalte DVD’er med kunsteren i gang med at drikke et glas vand. 5.000 dollar ville give en såkaldt »movie night« med hende. Og 10.000 dollars gav en aften, hvor man kunne lave mad med hende.

Marina Abramović og hendes medarbejdere har foreløbig sagt nej til mediernes ønske om yderligere kommentarer.