Kendrick Lamar vinder i kønsneutralt MTV-show

Kønskampen og opgøret med mande- og kvinderoller fyldte godt op i MTVs video-awards show i år.

Årets nye kunstner, Khalid, omgivet af årets pop-Video vindere fra »Fifth Harmony.« ved søndagens MTV Video-prisshow i Inglewood, California.  Fold sammen
Læs mere
Foto: DANNY MOLOSHOK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal ikke have set mange MTV-videoer for at vide, at sex er det mest benyttede udtryksmiddel i pop og ikke mindst hiphop-videoerne.

Og det næst- og tredjemest for den sags skyld.

Derfor kan det måske virke en smule pudsigt, at MTV i årets VMA-show, som blev afholdt søndag i Inglewood i Los Angeles, havde afskrevet de kønsbaserede priser.

Men den var god nok. Midt i den politiske korrekte amerikanske konsensus om, at køn er en individuel definition fremfor klassisk han og hun-køn, besluttede MTV tidligere på året, at deres Film- og TV-priser skulle være kønsneutrale, og søndag aften fulgte VMA-priserne så efter.

Så prisen var ændret fra en »Moon Man« til »Moon Person«

»Det kan være en mand, en kvinde, en transkønnet eller en nonkonformist,« som MTVs topchef, Chris McCarthy, sagde til Rolling Stone før priserne.

Nu blev det så en mand - nemlig Kendrick Lamar, der løb med årets hovedpris for videoen til nummeret »Humble«, som også tog prisen for bedste hiphop video og en bunke andre priser. Showets ærespris, Michael Jackson Vanguard-prisen, gik til sanger(inden) Pink, der kvitterede med en tale i showets ånd. Med udgangspunkt i sin egen datter, der til sin mor har sagt, at hun føler sig grim og ufeminin, henviste Pink til stjerner fra Prince og David Bowie til Annie Lennox og Janis Joplin.

»Androgyne rockstjerner og kunstnere, der lever deres sandhed ud, bliver sikkert gjort grin med hver dag i deres liv, men de bliver ved og holder fanen højt og inspirerer resten af os. Om mig siger de, at jeg ligner en dreng eller er for maskulin, for stærk og har for mange meninger,« sagde Pink, men konkluderede, at det ikke havde gjort hende mindre populær på alverdens arenaer.

»Så, min pige - vi ændrer os ikke, vi hjælper andre til at ændres, så de kan se, at der er mange slags skønhed,« lød budskabet fra den ofte politiske popstjerne.

Politik fyldte også godt op i resten af showet, hvor Katy Perry som vært svævede ind i en rumdragt og godt nok undgik at nævne præsident Trump ved navn, men brugte en del umisforståelige referencer. Det er langt fra nyt ved MTV-showet, hvor det sidste år var Beyonce, der stod for både at tage sig af priserne og de mest politiske indslag. Hun medbragte bl.a. mødre til sorte, der var blevet skudt af politiet.

I år var Beyonce blevet hjemme med tvillingerne, og det politiske indslag handlede om demonstrationen ved Charlottesville, hvor en demonstrant blev slået ihjel og flere såret. I relation til det kom en en præst og efterkommer af sydstatsgeneralen Robert E. Lee på scenen og opfordrede til at »følge Gud og konfrontere racisme og hvidt overherredømme«. Inden moderen til den dræbte fra Charlottesville fulgte efter for at introducere en ny fond mod had - og de seks nominerede i kategorien »Bedste kamp mod Systemet«.

Der var dog også plads til musik og almindelig video-fest. Som da Katy Perry og Nicky Minaj sammen præsenterede nummeret »Swish Swish«; da Miley Cyrus præsenterede sin nye single og et noget mindre udfordrende show end tidligere, og da veteranen Rod Stewart sang »Do Ya Think I'm Sexy« sammen med det unge hold fra DNCE.

Udover Kendrick Lamar vandt Ed Sheeran prisen som årets kunstner, Khalid blev årets bedste nye kunstner, »Twenty One Pilots« fik prisen årets rock-video med »Heavydirtysoul«.

Zayn & Taylor Swift blev årets samarbejde med »I Don't Wanna Live Forever« fra filmen »Fifty Shades Darker«.