Kattemusik der spinder guld

Katte kan godt lide musik - det skal bare være lavet for dem, mener musikforsker og cellist, der er blevet dynget til med penge på Kickstarter til at at lave CD, der kan mis-forstås.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Katte-ejere ved det: Uanset om det er Rachmaninov, Adeles »Hello« eller Rasmus Seebachs største hit, der lyder ud af højttalerne, så kan man være rimeligt sikker på, at kattens reaktion er nogenlunde den samme overlegne ligegyldighed - ikke et knurhår rører sig.

Men det er ikke fordi, katte ikke kan høre musik - det er simpelthen fordi, musik til katte og musik til mennesker er to forskellige ting, mener David Teie, cellist, komponist og musikforsker. Efter grundige studier af forskellige skabningers musik-ører, er han nu i gang med at lave en CD til katte.

Projektet har han præsenteret på sponsorsiden Kickstarter, hvor private kan støtte projekter, de ønsker at bakke op om - og der er åbenbart mange, der gerne vil have sød musik, der kan mis-forstås. David Teie har bedt om 20.000 dollars (ca 140.000 kroner) til at afslutte CD-projektet, og mandag formiddag havde han fået 188.800 dollars (ca.1,3 million kroner) fra knap 8.000 bidragsydere. Indsamlingen stopper endda først lørdag 28. november.

David Teie er cellist i US National Symphony Orchestra og begyndte for godt ti år siden at forske i, hvorfor mennesker opfatter musik, som de gør. Han fandt frem til, at musikopfattelsen har rod i skabelsen af hjernen, mens vi ligger inde i vores mors mave. For eksempel er det lyden og rytmen af vores mors puls, der går igen i bas og trommer i populær musik, og forskning viser, at musik, hvis taktslag er den samme som en moders hvilepuls, er den mest afslappende, hævder David Teie i bogen Human Music.

Teies næste projekt var at afprøve sine teorier på andre skabninger. Han lagde ud med et forskningsprojekt om abers musikopfattelse i samarbejde med  University of Wisconsin. Det blev egentlig en succes - for aberne - men skulle projektet for alvor op at flyve og også kunne betale lønnen, nåede David Teie frem til, at måtte han gå efter dyr, folk havde et nært forhold til: Katte.

»I modsætning til mennesker, etabler katte deres musikalske sans efter fødslen, fra lyden af fuglekvidder, fra at die mælk fra moderen, og fra kattemor, der spinder. Det omsætter jeg så til musikinstrumenter og matcher med den rytme og frekvens, de er vant til at kommunikere i. Når harpen spiller meget hurtigt (23 anslag i sekundet), er det fordi, det svarer til en kat, der spinder,« fortæller David Teie på sin hjemmeside.

Samtidig er katte så afgjort lydhøre, selv om de altså normalt ikke virker sådan. Hele 25 procent af sådan en kattehjerne er fokuseret på lydindtryk, hvor det kun gælder 3 procent af den menneskelige hjerne, fremhæver David Teie. Men de skal altså belønnes med noget andet, end menneskelyd - for eksempel den »swish«-lyd, der minder dem om, da de diede hos moderen.

Hør et eksempel på musikken her:

Katte-CD'en er nu ved at blive indspillet, og selv om det godt kunne se ud til, at David Teie kan spinde guld på at få kattene til at spinde til musikken, så har han ikke tænkt sig at stoppe ved kattemusikken.

»En dag vil jeg gerne kunne lave musik til at berolige indespærrede hvaler og få misbrugte hunde til at slappe af,« siger den amerikanske dyrekomponist.