Katte og delfiner brugt som Koldkrigs-spioner

Dyr blev brugt til efterretningsarbejde under Den Kolde Krig. Delfiner, ravne, katte - ja, selv insekter kunne bruges.

Katte kunne bruges til aflytning.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dyr spillede en rolle som spioner både under Anden Verdenskrig og Den Kolde Krig. Amerikanerne trænede delfiner, hunde, fugle og andre dyr til at udføre spionopgaver. Man brugte således ravne, der havde fået mikro-optagere på deres krop, så de kunne sidde uden for vinduer og optage samtaler.

Det fortæller det anerkendte Smithsonian Institute i sit magasin, Smithsonian Magazine. Her kan man læse, at dyretræning blev sat i system under Den Kolde Krig, og mændene bag projektet var psykolog B.F. Skinner og hans højre hånd Bob Bailey, der var leder af flådens delfinprogram.

Bailey er idag 76 år og siger til magasinet, at de kunne træne alle dyr. Han selv var specialist i delfiner, der hovedsagelig blev trænet til at opdage undervandsbåde, men han trænede også mange andre dyr, fortæller han.

Foruden delfiner satsede Bailey på ravne, som var gode til at genkende steder.  
 

»Ravne kunne operere alene og gjorde det godt alene. De kunne trænes i at reagere på forskellige objekter, og de kunne også bære en hel del. De kunne endda trænes i at åbne skuffer og flyve hjem med, hvad de havde taget,« siger Rob Bailey. 
 
Lang forhistorie
 
Robert Wallace, der var ansvarlig for CIAs afdeling for teknisk udstyr i 1990erne, siger, at brugen af dyr til at lave efterretningsarbejde har en lang forhistorie: 

»Dyr kan gå steder, hvor mennesker ikke kan. Og dyr kan trænes, men man skal blive ved med at træne dem,« siger han.

Mens amerikanerne og europæerne under Den kolde Krig så delfinen Flipper udfolde sig på tv, så blev delfinerne i et vist omfang involveret i Den kolde Krig.

Katte brugt til aflytning 

Deklassificerede CIA-dokumenter fra 1976 viser, at CIA mente, at også russerne trænede delfiner. CIA brugte muligvis også insekter. I en rapport fra 1972 foreslås det, at man skulle bruge insekter til at opdage folk om natten, men man droppede lus, hvis adfærdsmønster var for tilfældig. 

Bailey forsøgte sig med katte og siger til Smithsonian Magazine, at katte, selv om de har deres egen vilje, godt kan trænes til efterretningsopgaver. Disse katte blev udstyret med aflytningsmekanismer og blev trænet i at aflytte samtaler.

»Vi kunne træne katten til at den koncentrerede sig om menneskelig samtale. Man udstyrede katten med en ledning, der løb fra kattens indre øre til et batteri og en transmitter, der var indopereret i kattens ribbenskasse. Derved blev den en levende transitor. Man kunne også dirigere katten gennem ultrasonisk lyd til at gå hvorhen, man ønskede det. Men det kunne også gå galt, som da en kat, udstyret med aflytningsudstyr blev kørt over af en lastbil,« siger Bailey. 

Kilder siger dog samtidig til Smithsonian Magazine, at man på den anden side ikke skal tro, at selvom dyr var en del af efterretningsarbejdet, så spillede de ikke en stor rolle, og det meste af arbejdet blev opgivet i 1980erne.