Karnevalsfeber med høj sol

I år er det 25. gang Julie Bryde danser med i Copenhagen Carnival. Arrangørerne venter solskin og 250.000 gæster til weekendens fester.

Fjer, palietter, bikinier, samba, rystende balder og knald på farverne er blot en lille del af det traditionsrige Copenhagen Carnival, der indtager København denne weekend.

»Min mor tog mig med første gang, da jeg var 10 år. Hun er også med i år, men mest på sidelinien for at tage sig af min søn på syv og min datter på fire, når de bliver trætte af at danse med,« siger 34-årige Julie Bryde, der i år kan fejre 25 års jubilæum som deltager i det københavnske karneval.

Lørdag den 11. juni klokken 11 sender den store parade omkring 2.000 dansere og musikere ned gennem Strøget. Hele ugen har arrangørerne nervøst tjekket vejrudsigten, fortæller Morten Sørensen, direktør for Copenhagen Carnival.

»I mange dage har det set ud til regn både fredag og lørdag, men nu står der fuld sol. Vi regner med, der hen over weekenden kommer omkring 250.000 publikummer, og jo bedre vejret er, desto flere kommer der,« siger han til Urban.

Læs også: Karnevallet vil være større end Distortion

Mere end parader
Karnevalet er meget mere end paraden. Det er også omkring 100 koncerter, fordelt på syv scener og et større antal officielle og uofficielle efterfester rundt omkring i byen. Det er da også det sociale aspekt, der er et stort trækplaster for Julie Bryde:

»Ud over paraden lørdag, ser jeg frem til samværet og hyggen i Fælledparken med alle de andre grupper. At feste og hygge og få snakket med nogle, man ikke har haft tid til at snakke med længe.«

Julie Bryde, der til hverdag arbejder som pædagog, har startet showgruppen Aquarela sammen med tre veninder. Fra august mødes de omkring 25 dansere to dage om ugen og øver, så de er klar til årest højdepunkt – paraden og deres show i Fælledparken søndag aften.

Handler ikke bare om at vise hud
Farverige, glitrende kostumer er en stor del af karnevalet, og i år vil Julie Bryde være klædt i en gul bikini med masser af palietter og fjer. Men karnevalet handler ikke om at vise mest mulig hud, understreger hun over for Urban.

»En fordom om karnevalet er, at man skal være nøgne og have bare balder, men det ultimative er ikke at komme i bikini. Man kan sagtens være en super dygtig danser og have masser af tøj på. Karnevalet er for alle, også folk, der ikke har lyst til at være nøgen. Det er for både børn og ældre, tykke og tynde,« siger Julie Bryde.

Efter paraden på Strøget lørdag rykker festen til Fælledparken, hvor du kan opleve Aquarelas 25 børnedansere i et show søndag 14.30 og de voksne i et show klokken 21.30.

Program:

I weekenden bliver Københavns gader fyldt med farvestrålende fjerboaer og sambarytmer til Copenhagen Carnival 2011. Her kan du se de mange parader:

  • Fredag 10. juni: Klokken 10 starter den store børneparade fra Sankt Hans Torv til Fælledparken. Klokken 14 er der en mindre børneparade i Fælledparken.
  • Lørdag 11. juni: Den store karnevalsparade starter på Amagertorv klokken 11 og går hele dagen op ad Strøget til Rådhuspladsen.
  • Søndag 12. juni: Aftenparaden i Fælledparken afslutter Copenhagen Carnival 2011. Den starter klokken 20 fra Edel Sauntes Allé og varer til midnat, hvor der vil være stort festfyrværkeri over Fælledparken. Ud over paraderne er der syv scener til Copenhagen Carnival, hvor du kan opleve alt fra Balkan-orkestrer og reggaerytmer til elektroniske beats og sydamerikansk funk. Blandt andet spiller årets årets danske dj og producer Noir på den elektroniske scene, hvor også Djuna Barnes og andre dj’s vender plader.


Hvad: Karneval 2011
Hvor: Fælledparken
Hvornår: 10. - 12. juni 2011