Karen Blixen Museet reddet: »Vi arbejder nonstop på at fremtidssikre os«

Karen Blixen Museet er i den netop indgåede finanslovsaftale blevet bevilget 12 millioner kroner fordelt over de næste fire år. Det redder det lukningstruede museum, der hidtil har været drevet af private midler.

Karen Blixen Museet kom i sidste uge på finansloven og blev bevilget 12 millioner kroner over de næste fire år. Det betyder, at det lukningstruede museum nu er reddet – i nogle år frem. Det glæder naturligvis museumsdirektør Catherine Lefebvre, som her ses i en af museets stuer. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Lettelsen er stor på Karen Blixen Museet i Rungsted. I sidste uge blev den nye finanslov vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti, og der blev afsat 12 millioner kroner til museets drift de næste fire år.

»Vi har været ude og sige, at hvis vi ikke fik hjælp fra det offentlige, måtte vi lukke. Så det her er en redning,« siger Catherine Lefebvre, museumsdirektør på Karen Blixen Museet, og tilføjer:

»Det er utroligt positivt for os. Men også for hele Danmark. Det er et sted, der både indeholder dansk kulturarv og er hjemsted for en af Danmarks mest elskede kvindelige forfattere.«

På Karen Blixen Museet i Rungsted i Hørsholm Kommune kan man blandt andet se, hvordan Karen Blixen boede. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Karen Blixen Museet har siden sin åbning i 1991 via Rungstedlundfonden været drevet ved hjælp af Karen Blixens efterladte formue og indtægter fra salget af hendes bøger. Men de penge er ved at være brugt op. Derfor meddelte museet tidligere i år, at hvis der ikke årligt blev skaffet omkring tre millioner kroner til museets drift, ville det blive tvunget til at lukke om cirka to år.

Pladsen på finansloven betyder altså, at museet nu som minimum kan fortsætte fire år mere.

Kampen for fremtiden

Samtidig vil museet arbejde på at få flere penge i kassen, så fremtiden bliver mere sikker.

»Vi arbejder nonstop på at fremtidssikre os,« siger Catherine Lefebvre og kan fortælle, at museet har meget nyt i støbeskeen. Det gælder blandt andet en ny stor formidlingsudstilling, en ny audioguide, ligesom der er blevet indspillet seks dokumentarfilm med folk, der har kendt Karen Blixen.

I 2019 kan besøgende også opleve en særudstilling med fokus på de tre store nordiske, kvindelige forfattere Selma Lagerlöf, Sigrid Undset og Karen Blixen.

Karen Blixens berømte malerier fra hendes liv i Kenya kan også opleves på museet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

»Vi har i forvejen meget stor opbakning. Og vi vil stå på hovedet for at få flere besøgende. Det her er en saltvandsindsprøjtning, som er enormt motiverende,« siger Catherine Lefebvre og tilføjer:

»Vi har hele tiden været meget bevidste om, at vi var i en svær situation. Men vi har formået at holde dampen oppe og troet på det.«

En lettelse

Michael Bjørn Nellemann, der er formand for bestyrelsen i Rungstedlundfonden, som driver Karen Blixen Museet, er glad for bevillingen til museet.

»Det er en stor lettelse. Det giver os mulighed for fortsat at drive museet i fremtiden. I runde tal er beløbet det samme, som det koster os at holde museet åbent, så jeg synes, det er en fair størrelse,« siger han til Frederiksborg Amts Avis.

Bevillingen har ifølge Frederiksborg Amts Avis krævet en del arbejde fra særligt bestyrelsen på museet, der har forsøgt at få politikere til at hjælpe museet.

Det lykkedes, og både Hørsholms borgmester, Morten Slotved (K), og folketingsmedlem Mette Abildgaard (K) gik ind i sagen.

»Jeg ser det som min pligt at kæmpe for Nordsjælland, og derfor var det naturligt at kæmpe for museet. Jeg er glad og tilfreds med, at det stadig vil eksistere i fremtiden,« siger Mette Abildgaard til Frederiksborg Amts Avis.