Karakterer pilles ud af 1864-film

Den otte timer lange TV-serie »1864« er i øjeblikket ved at blive klippet ned til en to en halv times spillefilm, og det betyder, at en række karakterer forsvinder fra historien, siger filmens producer, Peter Bose.

Centrale karakterer i TV-serien "1864" vil blive udeladt i den kommende spillefilmsversion. Det bliver dog ikke karaktererne konseilspræsident Monrad (Nicolas Bro) og primadonnaen Johanne Luise Heiberg (Sidse Babett Knudsen), der her ses under optagelserne med instruktøren Ole Bornedal. Foto: Per Arnesen Fold sammen
Læs mere
Foto: per Arnesen / Fri

Kanon-tordenen er forstummet, og de overlevende fra Dybbøl er vendt hjem til gården. Men hos TV-seriens producent, Miso Film, forestår endnu en runde af »1864«. Her er man nemlig ved at færdigklippe den spillefilmsversion af TV-serien, som hele tiden har været en del af selskabets strategi for »1864«.

Ifølge producent Peter Bose fra Miso Film vil  forskellige karakterer fra TV-serien og nutidsrammen i den otte afsnit lange TV-serie formentlig vil blive taget ud af biografversionen.

“Man kan sagtens forestille sig, at nutidslaget forsvinder i spillefilmen. Det forsvinder, fordi der ganske enkelt ikke er plads til det, når man skal skære otte timer ned til to en halv time,” siger Peter Bose, der dog også understreger, at klipningen er en kreativ proces, hvor forskellige løsninger fortsat er mulige.

Netop nutidslaget i TV-serien »18641«, hvor den unge utilpassede punkerpige Claudia bliver indført i 1864-krigens begivenheder, via en dagbog som er i den aldrende baron Severins besiddelse, er blevet kraftigt kritiseret af anmelderne for at være en dramatisk møllesten i TV-seriens handling. Peter Bose fastholder dog, at klipningen af spillefilmsversionen ikke er påvirket af kritikken, da manuskriptet for spillefilmen lå færdigt længe før TV-seriens første afsnit blev sendt.

Producenten forventer spillefilmversionen af »1864« færdigklippet i februar eller marts til næste år, og spillefilmen har endnu ikke fået en dansk premieredato. Ifølge Peter Bose bliver det enten i foråret, eller mere sandsynligt, i efteråret 2015.

“Og så er det ikke en hemmelighed, at vi også skal finde ud af, om de danske biografer overhovedet har lyst til at vise filmen eller ej. Bare fordi vi sidder med en færdig film på et bestemt tidspunkt, er der jo ingen garanti for at biograferne uden videre sætter den på programmet,” siger Peter Bose.

Formanden for brancheforeningen Danske Biografer, Kim Petersen, kritiserede allerede før optagelserne gik i gang, at TV-serien fik premiere før biograffilmen, hvilket ifølge ham væsentligt reducerede de kommercielle muligheder for filmen i de danske biografer.

“Ja, det siger jo sig selv, at han som biografformand har den mening, men jeg håber at vi får klippet en film, som biograferne kan se mulighederne i,“ siger Peter Bose.

Heller ikke Det Danske Filminstitut nærede forhåbninger til spillefilmens muligheder for at trække danskerne i biograferne, og afviste af samme grund at støtte filmversionen med penge fra den såkaldte markedsordning, hvor publikumspotentialet netop er en betingelse for at få støtten.

Uanset om “1864” kommer op i de danske biografer, er det dog sikkert at den vil få premiere i en række lande, heriblandt Skandinavien, Tyskland og Benelux-landene. Det skyldes, at spillefilm-versionen er blevet solgt de til de pågældende distributører, som en del af en pakke med TV-serien. Den megen polemik omkring TV-serien i Danmark, har iøvrigt ikke påvirket de salget eller markedsføringen af hverken TV-serie eller spillefilm i udlandet.

“Næ, det er de udenlandske distributører ret ligeglade med. De ser det som et stort flot værk, og der er store forventninger til spillefilmen,” siger Peter Bose.