Kanin skal fjernes fra Mandelas øre

Billedhuggerne bag en ny, ni meter høj statue af Nelson Mandela i Pretoria, har i al hemmelighed indsat en kanin i landsfaderens højre øre som protest.

Den sydafrikanske regering har - i en let pinlig affære - beordret billedhuggerne bag den enorme, nyopførte Nelson Mandela-statue i regeringsbyen Pretoria til at fjerne en bronze-kanin, som de har skjult i øret på statuen. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har en kanin i øret, som ikke skal være der - og som fratager landsfaderen sin værdighed.

Den sydafrikanske regering har - i en let pinlig affære - beordret billedhuggerne bag den enorme, nyopførte Nelson Mandela-statue i regeringsbyen Pretoria til at fjerne en bronze-kanin, som de har skjult i øret på statuen.

Ifølge lokale medier har billedhuggerne indsat kaninen i Mandela-statuens øre som en »signatur«, men også som en protest mod det hastværk, de blev sat til at færdiggøre statuen under.

»Kanin« hedder på Afrikaans »haas«, hvilket også betyder »hastværk«.

Den ni meter høje statue blev afsløret på sin prominente plads foran Union Building i Pretoria den 16. december 2013, dagen efter, at den 95-årige landsfader var stedt til hvile ved sit barndomshjem.

Billedhuggerne siger selv, at man skal have kikkert frem for at se kaninen i Mandelas højre øre og forstår ikke opstandelsen, mens regeringstalsmænd taler om, at kunstnerne med deres stunt har bragt skam over Mandela og Sydafrika.

De to billedhuggere, Andre Prinsloo og Ruhan Janse van Vuuren, siger ifølge BBC, at de tilføjede kaninen, fordi det sydafrikanske kulturministerium ikke ville lade dem indgravere deres navne på Mandelas bronze-bukser. Og som en stilfærdig protest mod arbejdspresset, som de blev sat under.

Mandela døde den 5. december 2013 efter en lang kamp mod en tilbagevendende lungeinfektion.

TV: Se Nelson Mandelas første TV-interview fra 1961:

Er du på mobilsitet, da klik her.