Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er svært at debattere med en død mand. Og unægtelig endnu sværere, når den afdøde er Tøger Seidenfaden - udråbt til en af vor tids største personligheder af hele det meningsdannende Danmark. Så selv i efterlivet formår Politikens tidligere chefredaktør at få det sidste ord.
Det sker i den nye portrætbog Tøger, som er skrevet af den mangeårige Politiken-journalist Stig Andersen. Selv om bogen endnu ikke er i handlen, har den kastet megen omtale af sig, fordi Tøger Seidenfaden ikke er bleg for at skyde med skarpt mod tidligere kolleger, politikere, venner og fjender.
Per Stig Møller bliver for eksempel kaldt et råddent æg, smålig, selvoptaget og fordrukken.
- Jeg har endnu til gode at spise frokost med en udenlandsk diplomat, som har haft Per Stig Møller på statsbesøg, som ikke synes, at han var den mest smålige og selvoptagede migræneplagede udenrigsminister, som de har haft med at gøre, siger Seidenfaden i bogen.
Indtil videre har samtlige angrebne parter forholdt sig tavse eller sagt, at de ikke har mere at sige til Tøgers kritik. Vurderingen synes at være, at et genmæle vil stille dem i et endnu dårlige lys. Som Per Stig Møller (K) siger til B.T.:
- Jeg diskuterer ikke med Tøger hen over graven.
Stig Andersens samtaler med Tøger Seidenfaden begyndte i 2009 inden Tøgers modermærkekræft vendte tilbage med fornyet styrke. De fortsatte under hans behandling, og blev afsluttet på et tidspunkt, hvor det stod klart, at enden var nær. Den sidste samtale foregik ganske kort tid før Seidenfadens død den 27. januar i år, fortæller Stig Andersen.
Etiske overvejelser - eller ej
Gyldendals litterære direktør, Johannes Riis vil ikke udtale sig konkret om Tøger-bogen, før han har haft lejlighed til at læse den. Men generelt mener han, at forfattere til bøger som Stig Andersens skal gøre sig grundige, etiske overvejelser inden udgivelsen:
- Når man står med udtalelser fra afdøde personer, bør man være mere varsom end normalt, siger Johannes Riis.
Sådanne overvejelser afviser bogens forfatter dog at have haft.
- Jeg har ikke overvejet at holde noget, som Tøger har sagt, tilbage. Det ville være unaturligt. Men jeg medgiver, at det også er en unaturlig situation, at en afdød person bliver midtpunkt i en debat, siger Stig Andersen.
Har du tænkt over, at Seidenfadens kritik kan virke mere krads, når nu han er død?
- Nej, faktisk ikke. Jeg kan ikke se, hvordan jeg skulle kunne afgøre, hvad der var for hårdt til at komme med i bogen.
Nu har din bog trukket overskrifter i en lille uge. Hvilke tanker gør du dig om de historier, den har affødt?
- Bogen må jo åbenbart have relevante oplysninger, siden der er så mange, der vil beskæftige sig med den. Men jeg har skrevet bogen fordi, jeg synes, den var relevant. Ikke fordi jeg ville have en masse omtale.
Men ærgrer du dig over, at bogen har kastet så mange såkaldte skandaler af sig?
- Ja, den del af dækningen, kan jeg godt ærgre mig over. Det er slet ikke typisk for bogen, at fokusere på Tøgers kritik af andre. Bogen indeholder tvært imod så mange andre glædelige sider af Tøgers liv, siger Stig Andersen.
I pressematerialet bliver læseren da også lovet et "varmt og levende portræt af et intellektuelt fyrtårn, der ragede op over alle andre i den danske andedam" - ikke en debattør, der skyder med skarpt fra graven. Stig Andersen håber, at nogle af bogens dybere og mere seriøse sider kommer frem, når støvet har lagt sig lidt.
-
Stig Andersen: Tøger 556 sider. People's Press. Udkommer den 20. juni.
Læs Berlingskes anmeldelse af "Tøger" på mandag.